Ki nem találná, melyik ország lett Oroszország legnagyobb whisky-beszállítója

Lettország tavaly rekordmennyiségű, 251,2 millió dollár értékű whiskyt szállított Oroszországba, háromszor annyit, mint az összes többi beszállító együttvéve – derül ki a RIA Novosztyi által elemzett nyilvános statisztikákból.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 02. 21. 12:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lettország 2023 végére Oroszország fő whisky-beszállítójává vált. Korábban azt is megírtuk, hogy mely uniós országok kereskedtek a legtöbbet az oroszokkal. Az Oroszországba irányuló szállítmányok oroszlánrészét – a teljes mennyiség 73 százalékát – a balti köztársaságok szállították. A második helyen Litvánia állt.

Lettország volt tavaly Oroszország legnagyobb whisky
Lettország volt tavaly Oroszország legnagyobb whisky-beszállítója. Forrás: Cottonbro studio

Közvetlenül mögötte Nagy-Britannia következett, amely 14,8 millió dollár értékben szállított whiskyt. Franciaország és Örményország egyenként hétmillió dollár értékben szállított whiskyt, és ezzel a negyedik, illetve ötödik helyen áll.

2023-ban összesen 344,2 millió dollár értékben szállítottak whiskyt Oroszországba. A legnagyobb öt beszállító kivételével az összes beszállító értékesítése összesen 24,8 millió dollárt tett ki. 

Litvánia növelte a legaktívabban a szállításait, 2022-hez képest megnégyszerezte a mennyiségét. A listavezető Lettország szállításai is elég feltűnően, 3,5-szeresére nőttek. Örményország szerény öt százalékkal növelte orosz exportját, ezzel szemben Nagy-Britannia és Franciaország 23, illetve 27 százalékkal csökkentette.

Ugyanakkor a legnagyobb beszállítók listáján nem történt szenzációs változás: a tíz vezető ország tavaly is ugyanaz volt, mint 2022-ben, mindössze a mennyiségek, illetve a rangsorban elfoglalt helyük változott. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay/www.pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.