Anarchisták támadtak rendőrökre Torinóban

Egyre nagyobb a társadalmi feszültség az illegális migránsok miatt Olaszországban. Baloldali szervezetek az illegális bevándorlók szabadon engedését követelik, valamint a kitoloncolásra váró migránsokat fogva tartó létesítmények bezárását. Torinóban egy anarchistákból álló csoport rátámadt a rendőrökre, hogy kiszabadítson egy letartóztatott bevándorlót.

2024. 02. 29. 16:31
HZ1_3875
20230714 olaszorszag lampedusa migransok havran zoltan magyar ne Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délután zavargások törtek ki Torinó belvárosában. Egy szélsőséges baloldali csoport rendőröket támadott meg, amiért letartóztattak egy illegális bevándorlót. A marokkói férfi azért került a hatóságok figyelmének középpontjába, mert egy aluljáró falára sértő kijelentéseket festett.

Az igazoltatás során kiderült, hogy illeglisan tartózkodik az ország területén, és az is, hogy korábban csoportosan elkövetett erőszak miatt volt dolga a hatóságokkal. A járőröző rendőrök végül autóba ültették, hogy a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók számára fenntartott fogdába szállítsák. Ekkor azonban egy ötvenfős anarchistacsoport körbevette a járművet, megpróbálta erőszakkal kinyitni és a marokkói férfit kiszabadítani. 

Egy rendőr megsérült az összecsapásban, és az autóban is károk keletkeztek. Az esti órákban is folytatódtak a zavargások Torinó utcáin.

Egy kisebb csoport a rendőrkapitányság székháza elé vonult lepedőből készített transzparensekkel. Az út során több parkoló autót is megrongáltak a spontán összeverődött fiatalok. Azt követelték, hogy engedjék szabadon az elfogott férfit, illetve szüntessék meg az illegális bevándorlókat fogva tartó létesítményeket. 

A statisztikák szerint jelentősen megemelkedett a rendfenntartó erőkkel szembeni agresszió Olaszországban. Az elmúlt hónapokban az Izrael-ellenes demonstrációk során 30 rendőr sebesült meg a konfliktusokban. Szolidaritását fejezte ki több politikus és Sergio Mattarella államfő is, és aggodalmuknak adtak hangot a rendőrökkel szembeni növekvő erőszak miatt. Giorgia Meloni miniszterelnök együttérzéséről és támogatásáról biztosította a rendfenntartó erőket, akik testi épségük veszélyeztetésével garantálják a közrendet.

Sajtóinformációk szerint összefüggés lehet a hétvégi pisai és firenzei erőszakba fulladt Izrael-ellenes tüntetések és az anarchisták támadása között. Pénteken ugyanis a két olasz nagyvárosban gumibotokkal és lövedékekkel oszlatta szét a rendőrség a Palesztina szabadságárért tüntető diákokat. A baloldali politikusok elítélték a rendfenntartó erők túlzott beavatkozását, azzal vádolták a kormányt, hogy elnyomó politikát folytat a békés tüntetőkkel szemben.

Borítókép: Illegális migránsok várakoznak a belépésre az olaszországi Lampedusa szigetén (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.