Erőszakba fulladtak az Izrael-ellenes tüntetések Olaszországban + videók

Újra ezrek vonultak az utcára országszerte, hogy Palesztina szabadságát követeljék, a megmozdulások több nagyvárosban is erőszakba torkoltak.

2024. 02. 26. 13:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pisában, Firenzében, Cataniában, Milánóban és Rómában is demonstráltak diákszervezetek és baloldali csoportok, akik a közel-keleti vérengzések leállítását követelték. A megmozdulások már pénteken elkezdődtek. 

Az Amerikai Egyesült Államok konzulátusának székháza felé vették az irányt a tüntetők Firenzében, amikor a rendőrség útjukat állta. A rendőrök gumibotokkal és lövedékekkel oszlatták a diákokat, akik megpróbálták áttörni a sorfalat.

Pisában is hasonló erőszakos összecsapásokra került sor. A Palesztina szabadságáért tüntető fiatalok megpróbáltak áthatolni a kordonon, amikor a rendőrség gumibotokkal és lövedékekkel reagált a diákok erőszakos előrenyomulására. A sajtó beszámolója szerint 18 demonstráló személy sérült meg az összecsapásokban, de a rendfenntartó erők munkatársai között is voltak sebesültek. Szombaton már 15 ezren vonultak az utcára Milánóban. 

Ott sem volt erőszakmentes a megmozdulás. A felvonulók szupermarketek ablakait törték be, a rendőrség munkatársait és autóit kövekkel és tojásokkal dobálták meg. 

Vasárnap az olasz fővárosban rendezték meg az Izrael-ellenes demonstrációt. Rómában több ezren vonultak utcára szolidaritásból a hatóságok pénteki erőszakos beavatkozása miatt. Ők már nemcsak Palesztina szabadságát követelték, hanem az olasz belügyminiszter lemondását is.

A hatóságok által engedélyezett menetből tüntetők egy csoportja kivált, és a belügyminisztérium székháza elé igyekezett. A tiltakozók között megjelent Giuseppe Conte, az Ötcsillag Mozgalom ellenzéki párt elnöke is. A sajtó munkatársainak úgy nyilatkozott, nem lehet egyetlen minisztert elővenni a történtekért, valójában az egész kormány felelős a megtorlásokért. 

Sergio Mattarella köztársasági elnök is felháborodását fejezte ki, amiért a rendőrség túlzott erőszakkal lépett fel a tüntetőkkel szemben, akik között kiskorúak is voltak. Az államfő az eset kivizsgálását kéri Matteo Piantedosi olasz belügyminisztertől. Az államfő Giorgia Meloni miniszterelnököt telefonon értesítette arról, hogy aggódik a Firenzében és Pisában történt pénteki erőszakos beavatkozások miatt. 

A belügyminisztérium 15 rendőr ellen indított vizsgálatot a pisai események miatt.

Borítókép: Izrael-ellenes megmozdulások Olaszországban (Forrás: Twitter, mars)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.