Az orosz titkosszolgálat hajtott végre akciókat Észtországban

Az őrizetbe vettek között vannak azok, akik az észt belügyminiszter autóját is megtámadták.

2024. 02. 21. 11:02
KALLAS, Kaja
Brüsszel, 2023. október 26. Kaja Kallas észt miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás elsõ napján. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észt Nemzetbiztonsági Szolgálat (ISS) orosz hibrid művelet ellen intézkedett – számolt be a Politico brüsszeli hírportál Kaja Kallasra, a balti ország miniszterelnökére hivatkozva. A kormányfő X-oldalán úgy fogalmazott, „tudjuk, hogy a Kreml minden demokratikus társadalmunkat célba veszi. A válaszunk: legyetek nyitottak és tárjátok fel módszereiteket”.

A Delfi nevű észt hírportál úgy értesült, tavaly december és idén február között a hatóságok tíz embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy az orosz titkosszolgálat nevében cselekedtek. A letartóztatottak között vannak oroszok és orosz–észt kettős állampolgárok is. Az ügyészség hat személy letartóztatását kérte, esetükben ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy újabb bűncselekményeket kövessenek el – tájékoztatta a sajtót Triinu Olev észt államügyész.

Korábban ismeretlenek betörték Lauri Laanemets észt belügyminiszter, valamint Andrej Sumakov újságíró autóinak ablaküvegeit – a hatóságok szerint a hibrid művelet végrehajtásával gyanúsított csoport tagjai között vannak az elkövetők.

A balti ország belbiztonsági szolgálata szerint az orosz támadások célja az volt, hogy félelmet és feszültséget keltsenek a társadalomban. „De ez nem sikerült” – emelték ki a közleményben. A csoport feladatai közé tartozott a bűncselekmények elkövetésén túl az információszerzés. Az ISS főigazgatója, Margo Palloson arról beszélt, az oroszok már évek óta próbálnak feszültséget kelteni Észtországban, ám álláspontja szerint az észt társadalom nem támogatja a tevékenységet, így műveleteik is kudarcot vallanak. Kiemelte, gyakran toboroznak támogatókat a keleti nagyhatalom emberei a közösségi médián keresztül, nem kizárt, hogy a legutóbbi letartóztatások alkalmával is így gyűjtötték össze az embereket.

Az ügyben Moszkva részéről Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője szólalt fel. A Politicónak úgy fogalmazott,

az észt rezsim szponzorálja Zelenszkij terrorizmusát, ruszofób politikát folytat, élen jár az országunk elleni szankciós háborúban, majd a betört ablakok miatt szólal fel?

Kedden az észt külügyminisztérium bejelentette, beidézi Oroszország nagykövetét.

Borítókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.