Döntött Zelenszkij: leváltja Zaluzsnijt

Az ukrán elnök szerint eljött az ideje annak, hogy lecseréljék a hadsereg teljes vezetését.

2024. 02. 08. 17:41
null
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) és Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka (Fotó: X/Volodimir Zelenszkij)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetekig folytak a találgatások arról, mi lehet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök terve az ukrán hadsereg főparancsnokával, Valerij Zaluzsnijjal. Az ügy végére csütörtökön kerülhetett pont, amikor a felek tárgyalóasztalhoz ültek – számoltak be az ukrán hírportálok.

Zelenszkij állítólag azt mondta Zaluzsnijnak, itt az ideje, hogy lecseréljék a fegyveres erők vezetését, ám örülne, ha továbbra is a csapatban maradna.

A találkozóról az ukrán elnök közösségi oldalain számolt be, ahol a főparancsnok menesztéséről nem adott hírt, ugyanakkor közölte, megköszönte Zaluzsnijnak az elmúlt két évet, amíg a hadsereg élén állt. A menesztett főparancsnok szintén hírt adott az egyeztetésről. Facebook-oldalán azt írta,

a nagy háború első, legnehezebb napjaiban együtt álltunk szemben egy aljas és erős ellenséggel. Harcunk folytatódik, és naponta változik. A 2022-es célok eltérnek a 2024-es céloktól. Ezért mindenkinek változnia kell, és alkalmazkodnia az új realitásokhoz azért, hogy győzelmünket is együtt érjük el.

Hozzátette: „Döntés született arról, hogy meg kell változtatni a megközelítéseket és a stratégiákat.”

ZELENSZKIJ, Volodimir; SZIRSZKIJ, Olekszandr
Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka Fotó: MTI/AP

Az ukrán elnök mindeközben már Zaluzsnij utódját is kinevezte Olekszandr Szirszkij vezérezredes személyében. A szárazföldi fegyveres erők parancsnokának egyébként már korábban is felajánlották a posztot, ám akkor visszautasította a lehetőséget.

Mától új vezetői csapat áll az ukrán fegyveres erők élén. Azt akarom, hogy a háború megítélése egységes legyen katonáink körében, Robotinében és Avgyijivkában, valamint a vezérkarban és a haditanácsban

– idézte az MTI Zelenszkij közleményét.

Az ukrán elnök kiemelte, több tucat beszélgetést folytatott különböző parancsnokokkal. Közöttük név szerint felsorolt három volt dandárparancsnokot: Andrij Hnatovot, Mihajlo Drapatot és Ihor Szkibjukot, valamint Pavlo Paliszát, a 93. dandár parancsnokát és Vadim Szuharevszkijt, az 59. dandár vezetőjét. Szavai szerint mindannyian alkalmasak a hadsereg vezetői posztjainak betöltésére, és arra, hogy szolgáljanak az új főparancsnok alatt. Szirszkijt a legtapasztaltabb parancsnoknak nevezte, aki komoly sikereket ért el Ukrajna védelmében. Kiemelte, hogy ő vezette a kijevi védelmi műveletet, és az ellentámadásban is sikeres tapasztalata van, amit a harkivi felszabadító hadműveletben bizonyított.

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint Zaluzsnij menesztésének hátterében a frontvonal megmerevedésének veszélye és taktikai döntések állnak.

„Át kell gondolni a cselekvési taktikát, amely tavaly nem biztosította maradéktalanul a kívánt eredményt, meg kell akadályozni a frontvonal megmerevedését, aminek veszélye negatívan befolyásolja a közhangulatot, új funkcionális és magas technológiai megoldásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik a kezdeményezés megtartását, valamint fontos a vezetési elvek reformfolyamatának elindítása is a hadseregben” – fejtette ki a tanácsadó.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) és Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka (Forrás: X/Volodimir Zelenszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.