Elmondta Netanjahu, mi lesz a Gázai övezet sorsa a háború után

Az izraeli miniszterelnök elutasította a kétállami megoldást, azaz szabad Palesztina létrehozását.

2024. 02. 23. 20:07
NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2023. december 31. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a tel-avivi Kiria katonai támaszponton tartott kabinetülésen 2023. december 31-én. MTI/EPA pool/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hogy mik a rövid távú és a hosszabb távú tervei a Gázai övezettel, ha véget ér a Hamász terrorszervezettel folytatott háború. Az izraeli hadsereg megtartja a Gázai övezetet és Ciszjordánia ellenőrzését és biztosítását is a háború befejeztével és majd helyi palesztin kormányzat fogja irányítani az enklávét − mondta a kormányfő a biztonsági kabinetnek bemutatott terv szerint.

A javaslat szerint a Hamász adminisztratív ellenőrzését olyan helyi képviselőkkel helyettesítenék, akik nem állnak kapcsolatban terrorista országokkal vagy csoportokkal, és nem támogatják őket anyagilag, középtávon elérendő célként pedig a demilitarizálást és a deradikalizálódást tűzte ki. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője, Nabil Abu Rudeineh azt mondta, hogy Netanjahu javaslata kudarcra van ítélve, csakúgy, mint Gáza földrajzi és demográfiai helyzete megváltoztatására irányuló minden izraeli terv. 

Ha a világ valóban érdekelt a térség biztonságában és stabilitásában, akkor véget kell vetnie a palesztin területek Izrael általi megszállásának, és el kell ismernie egy független palesztin államot, amelynek fővárosa Jeruzsálem

 − mondta.

Netanjahu egyelőre elutasította a kétállami megoldást, azaz Palesztina létrehozását, amelyet biztonsági fenyegetésnek tart, bár nem zárja ki, hogy a jövőben valamikor ez megtörténhet. Az amerikai álláspont azonban úgy szól, hogy csak a kétállami megoldásnak van esélye a hosszú távú béke megteremtésére. A terv rövid távon az, hogy Izrael addig folytatja az október 7-én kezdődött háborút, amíg meg nem semmisíti a Gázát 2007 óta erőszakkal uraló Hamász terrorcsoportot.

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.