ENSZ: A Gázai övezet lakóinak negyede egy lépésre van az éhínségtől

Legkevesebb 576 ezer ember, a Gázai övezet lakóinak negyede egy lépésre van az éhínségtől − jelentette ki Rames Radzsaszingam, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának vezetője a világszervezet Biztonsági Tanácsának keddi ülésén.

Forrás: MTI2024. 02. 28. 6:32
null
Rafah, 2023. november 3. Segélyszállítmány érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határnál levõ rafahi átkelõn át 2023. november 2-án, amikor 102 humanitárius segélyt szállító teherautó jutott be az izraeli erõk által ostromlott palesztin övezetetbe. A háború október 7-i kezdete óta 374 segélyszállító teherautó jutott be a Gázai övezetbe az egyetlen, nem Izraellel közös határátkelõjén keresztül, üzemanyagot azonban nem enged bevinni az övezetbe Izrael. Üzemanyag nélkül az aggregátorok nem tudnak áramot termelni a kórházaknak, és a tengervíz sótalanítását végzõ berendezések sem tudnak ivóvizet elõállítani a 2,2 milliós lélekszámú földsáv lakossága számára. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhívta a figyelmet, hogy amennyiben nem avatkoznak közbe, a széles körű éhínség szinte elkerülhetetlenné válik.

Izraeli katonanők fényképezkednek a Gázai övezet megsemmisült épületeivel a háttérben Dél-Izraelben 2024. február 19-én. Fotó: MTI/AP/Cafrir Abajov

Mint mondta, a palesztin térség északi részén a kétévesnél fiatalabb gyerekek hatoda súlyos alultápláltságtól, illetve sorvadástól szenved. Hangsúlyozta, hogy a 2,3 milliós térség lakói egyébként is aggasztóan kevés táplálékkal rendelkeznek a túléléshez.

Az ENSZ Élelmezési világprogramja (WFP) a Gázai övezetben kész gyorsan kiterjeszteni és felfejleszteni műveleteit egy tűzszüneti megállapodás esetében − közölte Carl Skau, a WFP igazgató-helyettese szintén az ENSZ BT ülésén.

Azonban időközben az éhínség kockázatát tovább növeli, hogy nem sikerül megfelelő mennyiségben létfontosságú élelmiszerkészleteket leszállítani a Gázai övezetbe, illetve azok a körülmények, amelyek csaknem lehetetlenné teszik dolgozóink helyi működését

− tette hozzá Skau.

 

Borítókép: Segélyszállítmány érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határnál levő rafahi átkelőn át 2023. november 2-án (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.