Gumibottal ütötték a rendőrök a Madridot ostromló gazdákat + videó

Az emberek a mezőgazdasági minisztérium épülete elé akartak vonulni, de a rendőrség az útjukat állta.

2024. 02. 22. 11:22
null
Madrid, 2024. február 21. Az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tüntetõ spanyol gazdák útját állják rohamrendõrök Madridban 2024. február 21-én. MTI/AP/Manu Fernández Fotó: Manu Fernández
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer mezőgazdasági dolgozó és állattenyésztő tüntetett a spanyol fővárosban.

Elvetemültek vagytok! Nélkülük ti sem esztek!

– kiabálták dühösen a rohamrendőröknek a gazdatüntetés legfeszültebb pillanatait kívülről figyelő madridiak. 

Már szerda reggel, az A-42-es autópályán, Torrejón de la Calzada mellett komoly feszültség alakult ki a rendőrség és a tiltakozók között, ugyanis előbbiek feltartóztatták a Madrid felé tartó traktorok jelentős részét, mivel jóval többen érkeztek annál, mint amennyire előzetesen számítottak

A pálya szélén ragadt gazdák dühükben áttörték a rendőri élőláncot és felszaladtak a száguldó autók közé, hogy megállítsák a forgalmat.

A rendőrség végül öt irányból félezer traktort engedett be Madrid belvárosába, a tüntetők járműveikkel egész napra megbénították a forgalmat. Rajtuk kívül legkevesebb száz autóbusszal érkeztek mezőgazdasági dolgozók és állattenyésztők a demonstrációra az ország különböző régióiból. 

A tüntetők a Puerta de Alcalánál gyülekeztek, majd onnan szerettek volna átvonulni a mezőgazdasági minisztérium épülete elé, de a rendőrség folyamatosan az útjukat állta. Az 500 traktorból végül csak 70 érte el a tárca épületét.

A rohamrendőrök a nap folyamán többször is gumibottal ütötték a gazdálkodókat. A hatóság tagjaitól látott agressziót a helybeliek nem hagyták szó nélkül. A kordonok mögül többen arra szólították fel a rendfenntartókat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot, mivel nélkülük ők sem tudnának ételt tenni az asztalukra.

Az X-en rengeteg spanyol fejezte ki véleményét. Szerintük sorra történtek rendőri túlkapások a madridi megmozduláson. 

Voltak, akik egyenesen a szocialista kormányt tették felelőssé az erőszakért, mely ahelyett, hogy lépéseket tenne a mezőgazdasági dolgozók érdekében, két és fél hete szó nélkül nézi az egyre hangosabb gazdatüntetéseket az országban.

A történelminek minősített madridi tüntetésen végül mindössze két embert vettek őrizetbe és tízen sérültek meg, köztük a szervező agrárszakszervezet vezetője is. Az emberek késő estig a fővárosban maradtak, majd békésen távoztak, de közölték, hogy itt nem állnak meg, és ha kell, hamarosan újra visszatérnek a fővárosba.

Csütörtökön a többi szakszervezet folytatta a mozgósításokat. Már kora reggel elzárták a dél-spanyolországi Algeciras kikötőjét, valamint terveik szerint traktoraikkal bevonulnak a valenciai kikötőbe és megbénítják Zaragoza belvárosát is.

A spanyol mezőgazdasági dolgozók amellett, hogy az uniós agrárpolitika egyszerűsítéséért és észszerűsítéséért harcolnak, el akarják érni, hogy a kormány lépjen fel a harmadik országokból olcsón importált termékek ellen, mert azok dömpingje ellehetetleníti a hazai termelőket. Emellett igazságos árakat, kevesebb bürokráciát és segítséget kérnek az őket sújtó aszálykárok elhárításához. Luis Planas mezőgazdasági miniszter eddig kétszer ült tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel, akik nem elégedettek azzal, amit a kormány kínál nekik.

Pedro Sánchez miniszterelnök a szerdai madridi tüntetés után bejelentette, hogy levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, melyben közösségi lépéseket szorgalmazott annak érdekében, hogy a spanyol gazdálkodók és állattenyésztők „jogos követeléseit” kezelni lehessen.

Borítókép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntető spanyol gazdákat tartóztatnak fel rohamrendőrök Madridban 2024. február 21-én (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.