Olaf Scholz ügyes trükkel verte át összes politikai partnerét

Egy németországi székhelyű civil szervezet adataiból kiderült, hogy Németország orosz földgázt vásárol a Hollandiába és Belgiumba érkező LNG visszagázosítása után.

Forrás: Urgewald2024. 02. 22. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Urgewald német non-profit környezetvédelmi és emberi jogi szervezet közölte, hogy Németország továbbra is Hollandián és Belgiumon keresztül vásárol orosz gázt. Utóbbi LNG formában szerzett gázt Oroszországtól, írta meg az angol nyelvű Al Mayadeen.

Egy LNG (cseppfolyósított földgáz) tartályhajó a Princess Arianehavenben a rotterdami kikötőben (Fotó: AFP/ANP/Koen van Weel)

 

A német kormány nem akar közvetlen gázimportot Oroszországból, de közvetve mégis érkezik orosz gáz. Ez politikailag gyenge lábakon áll. A kormánynak azt kellene szorgalmaznia, hogy európai szinten tiltsák be az orosz gáz importját az EU-ba, valamint a reexportot. Máskülönben nem garantálható, hogy az orosz gáz nem jut el Németországba – jelentette ki az Urgewald szóvivője.

„Az Urgewald rövid áttekintést tesz közzé a németországi gázszállítókról, amely egyebek mellett az Oroszországgal fennálló kapcsolatát mutatja be” – áll a szervezet közleményében.

Az adatok szerint Németország az Oroszországból Hollandiába és Belgiumba érkező LNG visszagázosítása után szerez orosz földgázt.

2022-ben a Németország által Belgiumtól beszerzett gáz 6–11 százalékát orosz gáz tette ki, amely jelenleg Németország harmadik legnagyobb földgázszállítója (az LNG kivételével). Az Urgewald kijelentette, hogy 2023-ban tovább emelkedhetett az orosz gáz aránya Belgium szállításában, elsősorban az Oroszországból a belga Zeebrugge kikötőbe irányuló LNG-szállítások növekedése miatt. A szervezet azonban nem közölt konkrét számadatokat Hollandiára vonatkozóan.

A civil szervezet felszólította a német kormányt, hogy végleg hagyjon fel az orosz gáz vásárlásával, és kezdeményezze a földgáz fokozatos kivonását 2035-ig.

Mindez az EU Oroszországgal szembeni szankcióinak hátterében történik, mivel a német gyártók a költség-versenyképes termékek fenntartásáért küzdenek, az ukrajnai háború miatti olcsó orosz földgáz elvesztése végső csapást jelentett Németország számára. Úgy tűnik, hogy az ország ipari nagyhatalomként való uralma a végéhez közeledik – írta a Bloomberg News február közepén.

Eközben az Egyesült Királyság továbbra is orosz olajat vásárol. Csak 2022 januárjától júliusáig 275 millió dollár értékben importált nyersolajat. A tartályhajók Hollandiából, Németországból, Belgiumból és Lengyelországból érkeztek. Formailag nem sértették meg a törvényeket: Londonban az importőr számít az ország feladójának, nem pedig a termelő.

Korábban ismertté vált, hogy Párizs egyre nagyobb mértékben vásárol Indiától orosz olajat és cseppfolyósított földgázt. A 2023 januárjától szeptemberig tartó időszakban a francia LNG-vásárlások Oroszországban 41 százalékkal meghaladják a 2022-es év ugyanezen időszakának vásárlásait.

A nyugati politikusok azt mondják és teszik, amit éppen tenniük kell. Eközben úgy tűnik senki sem szándékozik betartani a szavát és követni a saját szabályait.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock/Wojciech Wrzesien)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.