Oroszország a szankciók ellenére is tarol az energiapiacon

Moszkva éppen egy NATO-tagország egyik legnagyobb földgáz- és kőolajszállítója maradt.

2024. 01. 06. 18:18
ERDOGAN, Recep Tayyip
Vilnius, 2023. július 12. Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtóértekezlete a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én. MTI/EPA/Tim Ireland Fotó: Tim Ireland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hat évben Törökország egyik legbiztosabb kapcsolatának a nemzetközi színtéren Oroszországot nevezte meg a Hürriyet török napilap szakértője. Sedat Ergin szerint az ukrajnai háború pedig még közelebb hozta egymáshoz a feleket.

A szakértő azt írta elemzésében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan partnert lát Törökországban, mely ellenáll a Nyugat nyomásának, hogy embargó alá helyezze őt.

A jó kapcsolatokat a számok is alátámasztják: októberben az orosz gáz részesedése 59,14 százalék volt a török importban, az orosz kőolaj pedig 49,93 százalékát tette ki a fogyasztásnak.

A nyugati szankciók miatt ráadásul Oroszország kedvezményes tarifával árulja az olajat

– írja a szakértő.

A török turisztikai minisztérium hivatalos adatai szerint 2023 első 11 hónapjában Oroszországból érkezett a legtöbb, közel hétmillió turista. A szerződéses szolgáltatások terén is a legtöbb új projekt fogadásában Oroszország szerepel Törökország számára. Erdal Eren, a Török Vállalkozók Szövetségének elnöke által adott tájékoztatás szerint 2023-ban mintegy 4,7 milliárd dollár értékű új projekteket vállaltak török vállalatok Oroszországban.

A fenti példa alapján a nyugati szankciók, amelyek Oroszországot hivatottak ellehetetleníteni, inkább csak a kapcsolatok átrendezéséhez vezetnek, nem azok megszűnéséhez. Korábban Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója mutatott rá a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszt pódiumbeszélgetésen, hogy az orosz kőolajexport 80 százaléka áttevődött Indiába és Kínába.

Az Európai Unió eddig 12 oroszellenes szankciós csomagot vezetett be, és a háborúnak még mindig nincs vége.

Az intézkedések eredményességét már régóta vizsgálják szakértők, nemrégiben a Politico brüsszeli hírportál is alátámasztotta a magyar kormány álláspontját, miszerint a szankciók többet ártanak az európai gazdaságnak, mint Moszkvának. A tagállamok között ugyanis nincs egyhangú egyetértés az uniós Oroszország-politikával kapcsolatban, így az intézkedések betartása a kormányokon múlik. A Politico feltette a kérdést, vajon az Európai Unióban megvan-e egyáltalán a politikai akarat a szankciók betartására, a válasz pedig szerintük nemleges.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtóértekezlete a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én (MTI/EPA/Tim Ireland)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.