Hazánkat kritizálják, mégis az olasz börtönből szöktek meg a bevándorlók

Az elmúlt hetekben több alkalommal is kritizálták a magyar börtönök állapotát az olaszok. Most azonban könnyedén lógtak meg az olasz börtönből a marokkói fogvatartottak.

2024. 02. 18. 10:25
Michael Jackson Could Go to Santa Barbara Jail
SANTA BARBARA, CA - JUNE 12: The Santa Barbara County Detention and Correctional Facility, one of two jails where singer Michael Jackson could be sent if the deliberating jury declares him guilty in his child molestation trial, is seen on June 12, 2005 in Santa Barbara, California. Jackson is charged in a 10-count indictment with molesting a boy, plying him with liquor and conspiring to commit child abduction, false imprisonment and extortion. (Photo by David McNew/Getty Images) Fotó: Getty Images/David McNew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz börtönök hiányosságaira világít rá a legutóbbi eset, amikor is két bevándorlónak sikerült megszökni a büntetés-végrehajtási intézményből. Az olasz sajtó szerint a dupla szökésre szombat délután a dél-olaszországi Trani börtönben került sor. A marokkói fogvatartottak a börtön ablakán másztak ki. 

A hírek szerint két nem uniós állampolgárról van szó, akik olasz területen tartózkodnak. Az afrikai férfiakat nemrég regisztráltak a börtönben

Az elmúlt időszakban az olasz sajtó előszeretettel kritizálta a magyar börtönökben uralkodó állapotokat, ehhez képest viszont úgy tűnik náluk nincs minden rendben, hiszen fényes nappal tudtak megszökni a rabok.

A Magyarország ellen zajló támadásról Hidvéghi Balázs EP-képviselő is beszámolt a minap a Facebook-oldalán. Mint közölte: Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén megint hazánk került szóba, ezúttal a hazai börtönviszonyok, különös tekintettel Ilaria Salis esete.

Mint lapunk megírta, a jelenleg előzetes letartóztatását töltő Ilaria Salis ellen bűnszervezetben – háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként – elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

Hidvéghi a videójában Ilaria Salisszal kapcsolatban kiemelte: 

Ő egy olaszországi, szélsőbaloldali Antifa-aktivista, aki társaival együtt egy évvel ezelőtt Magyarországra utazott, ahol az utcán találomra, véletlenszerűen megtámadtak embereket. Brutálisan agyba-főbe verték őket, súlyos, életveszélyes sérüléseket okozva.

Hozzátette: a nőt a magyar rendőrség elfogta, előzetesben van, s jelenleg a bírósági eljárás folyik ellene.

Itt pedig azt kérik számon, hogy Magyarországon állítólag nem elég jók a börtönviszonyok, sanyarú a sorsa ennek az Ilaria Salisnak, s az is szóba került, hogy miért volt rajta bilincs, amikor elővezették a tárgyalásra. Ebben a vitában, ebben az elképesztő, felháborító vitában Magyarországnak, a magyar képviselőknek, még csak szót sem adott az Európai Parlament

 – jelentette ki Hidvéghi.

 

S ameddig a magyarországi viszonyokat kritizálják, Olaszországban megszöknek a börtönből a rabok.

Az olasz lap közlése szerint délután, amikor az eset megtörtént, már csak egy rendőr ügyelt több udvarra, aki egyéb feladatokkal is el volt foglalva – jelentette Gennarino De Fazio, a büntetés-végrehajtási rendőrség szakszervezetének főtitkára. 

Federico Pilagatti, a SAPPE, a börtönökben szolgáló rendőrök független szakszervezete regionális titkára kijelentette: a rabok összecsomózott lepedők segítségével szöktek meg, amíg a sétálóterületet irányító rendőrnek két másik szolgálati posztot is el kellett látnia. A két szökött, miután rájött, hogy az újonnan érkezők teljes területén csak egy őr van, élt a lehetőséggel, s meglógott a börtönből.

Ezután hajtóvadászat indult a két szökött fegyenc felkutatására, de a mostani eset ismét rávilágít az olasz börtönökben a személyzet hiányára. A szakszervezet közlése szerint Traniban hatvan rendőr hiányzik, s az előírt számnál több fogoly jut egy rendőrre.

A két évvel ezelőtti szökés alkalmával is azt mondtuk, hogy intézkednünk kell. De nem történt semmi

  – írta a helyzettel kapcsolatban a szakszervezet.

A két szökött rab egyikét a későbbiek során elkapták a hatóságok — írja az olasz RAI közszolgálati média. A marokkói migránst Bari tartományban, Barlettában fogták el.

Fotó: Illusztráció (Getty Images/David McNew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.