Hivatalos: ekkor érkezik Budapestre a svéd miniszterelnök

A svéd NATO-csatlakozás rafitikálása előtt érkezik Magyarországra Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint Orbán Viktorral fog egyeztetni a svéd kormányfő, a találkozó során olyan témákat vitatnak meg, mint Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés.

2024. 02. 20. 12:06
TUSK, Donald; KRISTERSSON, Ulf
Varsó, 2024. február 19. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a Donald Tusk lengyel kormányfõvel folytatott varsói megbeszélései utáni sajtóértekezleten 2024. február 19-én. MTI/EPA/PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án – jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz.

Megbeszélésük során az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik – közölte Havasi Bertalan. Hozzátette: Orbán Viktor és Ulf Kristersson a tárgyalás eredményeiről sajtótájékoztatón számol majd be.

A pénteki látogatásról Orbán Viktor miniszterelnök is beszámolt Twitter-oldalán.

A budapesti látogatás időpontjának kitűzése előtt Ulf Kristersson arról beszélt, magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon pedig arról számolt be kedden, levélben kérte Kövér László házelnöktől, hogy az Országgyűlés vegye napirendre a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját a tavaszi ülésszak első ülésnapján, jövő hétfőn. A házelnöknek címzett levélben a frakcióvezető azt is jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja. Amennyiben Svédország csatlakozik a szövetséghez, 32 tagállama lesz a NATO-nak.

A svéd–magyar partnerség kiemelt fontosságú – erről beszélt Pal Jonson svéd védelmi miniszter az Euractiv európai hírportálnak.

A tárcavezető példaként megemlítette, hogy a Magyar Honvédség működteti a svéd Gripenekből álló vadászgép-rendszert.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.