A svéd–magyar partnerség fontosságáról beszélt a svéd védelmi miniszter

Svédország számára kedvező előrelépések történtek a NATO-tagság ügyében – erről beszéltek a napokban svéd vezető politikusok. Ulf Kristersson miniszterelnök hétfőn azt mondta, magyar részről „erősnek tűnik az akarat” a csatlakozás ratifikálására, Pal Jonson védelmi miniszter pedig azt közölte, Svédország kész tárgyalni Magyarországgal.

Forrás: Euractiv2024. 02. 20. 9:37
JONSON, Pal
Stockholm, 2023. október 25. Pal Jonson svéd védelmi miniszter felszólal a NATO ipari fórumán Stockholmban 2023. október 25-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstroemer Fotó: Jonas Ekstroemer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyar kollégámtól azt az üzenetet kaptam, hogy a magyar parlament a lehető leghamarabb ratifikálni fogja Svédországot – tájékoztatta az Euractiv európai hírportált Pal Jonson svéd védelmi miniszter. Hozzátette: országa készen áll tárgyalásokat folytatni hazánkkal, ám „nem tárgyalás kérdése” Svédország tagsága a NATO-ban. A tárcavezető kiemelte a magyar–svéd partnerség fontosságát is.

Példaként megemlítette, hogy a Magyar Honvédség működteti a svéd Gripenekből álló vadászgép-rendszert.

JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépek a levegőben (Fotó: Snoj Péter / MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu)

Jonson szerint leghamarabb február 26-án kerülhet sor a svéd NATO-tagság ratifikálására a magyar parlament részéről. „Készen állunk arra, hogy csatlakozzunk a szövetséghez” – tette hozzá. A svéd miniszter arról is beszélt, álláspontja szerint nem áll küszöbön egy újabb háború Európában, azonban jelentősen romlott a biztonsági helyzet az elmúlt négy-öt hónapban.

Kiemelte, miután az Egyesült Államok részéről akadozik Ukrajna támogatása, Európának felkészültebbnek kell lennie. „Ukrajna támogatása befektetés a biztonságukba” – szögezte le.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében múlt héten elmondta, előreláthatólag a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén kerülhet sor a svéd NATO-tagság ratifikációjára.

Mindeközben Svédország és Magyarország között folynak az egyeztetések a skandináv ország NATO-tagsága kapcsán. Hétfőn Ulf Kristersson svéd miniszterelnök arról beszélt az MTI közlése szerint, Budapestre készül, hogy személyesen egyeztessen magyar hivatali kollégájával. Kristersson szerint hazánk részéről „erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére”.

Borítókép: Pal Jonson svéd védelmi (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstroemer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.