Ilham Alijev nyerheti meg az elnökválasztást

Előre hozott elnökválasztást tartanak szerdán Azerbajdzsánban, ahol hét elnökjelöltre szavazhatnak az állampolgárok. Várhatóan Ilham Alijev jelenlegi államfő kaphat ismét bizalmat.

2024. 02. 07. 11:05
ALIYEV, Ilham
Khankendi, 2024. február 7. Ilham Aliyev azerbajdzsáni államfõ voksol Khankendiben 2024. február 7-én, az azerbajdzsáni elnökválasztás napján. MTI/AP/AZERTAC/Vugar Amrullajev Fotó: Vugar Amrullajev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg 2025-ben tartották volna a következő elnökválasztást Azerbajdzsánban, azonban decemberben előre hozott voksolást írtak ki. Bár a döntést hivatalosan nem indokolták, a szakértők valószínűsítik, hogy Alijev a Hegyi-Karabah visszafoglalását követő pozitív közhangulatból szeretne hasznot húzni – számol be az ABC amerikai hírtelevízió.

A szakértők szerint Alijev valószínűleg nagy többséggel kap majd bizalmat újra.

Januárban Alijev a helyi televíziós csatornáknak nyilatkozva azt mondta, hogy a választások „egy új korszak kezdetét” jelzik, amelyben Azerbajdzsán teljes mértékben ellenőrzi területét. Rámutatott, hogy a hegyi-karabahi régióban először tartanak majd szavazást a tavalyi offenzívát követően, amely után több mint százezer örmény menekült el a területről.

 

A 14 hónappal előre hozott szavazást több vezető ellenzéki párt is bojkottálja, mert nem tartják szabadnak és tisztességesnek – írja a Bloomberg amerikai gazdasági hírportál.

Magyarország kapcsolata a dél-kaukázusi országgal az elmúlt évtizedekben egyre szorosabbá vált. Az együttműködés jelentőségét tovább növelte az ukrajnai háború kitörése, amely felértékelte Azerbajdzsán szerepét Európa energiaellátásában.

Az energetikai szektoron túl a kultúra és az oktatás is fontos szerepet játszik a két ország kapcsolatában, az azeri hallgatók számára sikeres ösztöndíjprogram is működik.

Borítókép: Ilham Aliyev azerbajdzsáni államfő voksol Khankendiben 2024. február 7-én, az azerbajdzsáni elnökválasztás napján (Fotó: MTI/AP/AZERTAC/Vugar Amrullajev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.