Koszovóban mától az euró a hivatalos fizetőeszköz

A koszovói hatóságok szerdán közölték, hogy bevezetik az ország fizetőeszközeként az eurót, egyben eltörlik a szomszédos Szerbia dinárjának használatát az északi területeken, ahol a szerb etnikai kisebbség nagy része él.

Forrás: ABC News2024. 02. 01. 13:57
FRANCE - BANKNOTES - CLONAS
France, Clonas sur Vareze, 2024/01/01. Illustration fifty euro banknote. Photography by Romain Doucelin / Hands Lucas. France, Clonas sur vareze, 2024/01/01. Illustration billets de banque de cinquante euros. Photographie de Romain Doucelin / Hands Lucas. (Photo by Romain Doucelin / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahmet Ismaili, a koszovói jegybank elnöke közölte, hogy csütörtöktől kezdődően az északi településeken új szabályokat alkalmaznak az euróban történő helyi tranzakciókra, és a következő hónapban minden ottani pénzintézetnek regisztrálnia kell magát. Négy bank és 15 pénzintézet használja a szerbiai dinárt. Az elnök szerint az új szabályok nem a szerbiai dinár ellen irányulnak, írta az ABC News.

A döntés azonban komoly aggodalmat keltett a nyugati hatalmak körében, amelyek attól tartanak, hogy Koszovó és Szerbia kapcsolatai még feszültebbé válnak. Sürgették Pristinát, hogy halassza el a lépést.

Az euró mint a Koszovói Köztársaságban világosan meghatározott egyetlen fizetési és vásárlási eszköz, nem képezi tárgyalás tárgyát

 – mondta Albin Kurti miniszterelnök.

A nyugat-balkáni országok vezetői 2024. január 22-én találkoztak Szkopjéban. Az első sorban balról Milojko Spajic montenegrói miniszterelnök, Alekszandar Vucsics szerb elnök, Dimitar Kovacevski észak-macedón miniszterelnök, Edi Rama albán miniszterelnök, Albin Kurti koszovói miniszterelnök. (Fotó: Robert Atanasovski/AFP)

Belgrádból egyelőre nem érkezett hivatalos reakció, a döntés viszont megosztja a lakosságot.

Mit fogunk csinálni azokkal az emberekkel, akik szociális juttatásokat kapnak, akiknek a postások közvetlenül az ajtajukhoz viszik a pénzt?

– kérdezte Blagica Radovanovic, egy nyugdíjas professzor Észak-Mitrovicában. „Ez nagy humanitárius katasztrófát fog okozni”.

„Megpróbáljuk elérni, hogy az új szabályok ne legyenek negatív hatással, és ne büntessék a polgárokat” – mondta Besnik Bislimi miniszterelnök-helyettes, és ígéretet tett arra, hogy ezt követően figyelemfelkeltő kampányt indítanak.

Alekszandar Vucsics szerb elnök korábban aggodalmának adott hangot a döntés miatt, kiemelve, hogy továbbra is a szerb dinár a fő fizetőeszköz a szerbek által uralt koszovói területeken. 

Close-up,Shot,Of,1000,Serbian,Dinar,Banknotes.,A,Person,Takes
Fotó: Photo-Video-Graphers/shutterstock

Vucsics tárgyalt a témáról Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is, akit arra kért, hogy akadályozza meg a sokakra hátrányos döntés életbe lépését. 

Az Európai Unió és az Egyesült Államok sürgetik mindkét országot, hogy hajtsák végre azokat a megállapodásokat, amelyeket a felek korábban kötöttek. Az EU által közvetített tárgyalásokon sem sikerült előrelépni, különösen azután, hogy tavaly szeptemberben maszkos szerb fegyveresek és koszovói rendőrök között lövöldözés tört ki, amely négy halálos áldozatot követelt.

Szerbia és Koszovó is kijelentette, hogy csatlakozni kíván az EU-hoz, de Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a kompromisszumkészség elutasítása veszélyezteti a tagságra való esélyeiket.

A szerb erők 1998–99-ben háborút vívtak az albán szeparatistákkal az akkori Koszovó tartományban. Körülbelül 13 ezer ember, főként albánok haltak meg. Koszovó végül 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, de a belgrádi kormány nem ismeri el szomszédját önálló országként.

Az eurót korábban is elfogadták Koszovóban, de csak február elsejével vált az ország hivatalos fizetőeszközévé.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Romain Doucelin / Hans Lucas/via AFP).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.