Nagyot nyerhettek Vucsicsék az első eredmények alapján

Előrehozott választásokat tartottak Szerbiában.

2023. 12. 17. 22:15
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2023. december 17. Aleksandar Vucic szerb elnök szavazás után nyilatkozik az elõrehozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics Szerbia nem állhat meg elnevezésű listája a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) nonprofit választási megfigyelő és elemző szervezet és az Ipsos közvélemény-kutató által vizsgált minta 78,1 százalékos feldolgozottságánál a szavazatok 46,5 százalékával az első helyen áll. A szerb elnök kihívója, a Szerbia az erőszak ellen nevű ellenzéki koalíció az előzetes várakozásoknak megfelelően 23,3 százalékot kapott, míg a Vajdasági Magyar Szövetség 1,8 százalékot. 

Nem kell aggódni, még meggyőzőbb lesz a győzelmünk, mint a legjobb előrejelzések

nyilatkozta röviden Vucsics. Az eredményeket üdvözölte Ana Brnabics szerb miniszterelnök is: „A Szerbia nem állhat meg lista több mint 125 mandátumot szerez a köztársasági választáson” – fogalmazott még ötven százalékos feldolgozottságnál. 

A részvételi arány idén minimálisan, de meghaladta a tavalyit, este 7 óráig országosan 55,9 százalékos volt.

A valamivel több mint 6,5 millió, szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 18 lista közül választhatott, míg a tartományi parlament helyeiért 13 lista jelöltjei versengtek. Emellett Szerbia 65 önkormányzatában, többek közt Belgrádban is választást tartottak. A fővárosban szoros verseny lehet Vucsicsék és az ellenzék között, innen egyelőre még nem érkeztek eredmények.

A választások tétjéről itt írtunk bővebben.

Borítókép: Aleksandar Vucic szerb elnök szavazás után nyilatkozik az elõrehozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.