Megint izzik a levegő Izlandon + videók

Rövid időn belül harmadszor kezdődtek vulkánkitörések az északi országban, de talán ez kevésbé veszélyes.

Forrás: Reuters2024. 02. 08. 20:48
null
Grindavík, 2024. február 8. Emberek nézik a kõzetrepedésekbõl feltörõ lávát a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. február 8-án, miután ismét kitört a Sylingarfell tûzhányó. Legutóbb január 14-én volt vulkánkitörés a környéken, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre fekvõ kis halászfalu négyezer lakosát is evakuálni kellett. MTI/AP/Marco Di Marco Fotó: Marco Di Marco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December óta harmadszor tört ki csütörtökön egy vulkán Izland délnyugati részén, 80 méteres lávát lövellve a levegőbe, ami meg is zavarta az életet a Reykjanes-félszigeten.

A lávafolyás a fővárostól délre fekvő régióban is elérte a termálvizes vízvezetékeket, több mint 20 ezer ember melegvíz-ellátását zavarva meg, és a Polgári Védelmi Ügynökség vészhelyzetre emelte riasztási szintjét. A hivatal emellett arra kérte a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy takarékoskodjanak az árammal. A meleg víz helyreállítása a már építés alatt álló szükségvezetéken napokig is eltarthat.

A Reykjanes-félszigeten a vulkánkitörések hasadékkitörések, amelyek általában nem okoznak nagy robbanásokat vagy jelentős hamuszóródást a levegőbe. A tudósok azonban attól tartanak, hogy évekig folytatódhatnak ezek a kitörések, és az izlandi hatóságok gátak építésébe kezdtek, hogy az égő lávafolyamokat eltereljék az otthonoktól és a kritikus infrastruktúrától.

A lávafolyam már csak körülbelül egy kilométerre volt a félsziget Svartsengi geotermikus erőművétől – mondta Rikke Pedersen, a Skandináv Vulkanológiai Központ reykjavíki kutatócsoportjának vezetője.

A területen védőgátakat építettek, és a munkások megpróbálták kitölteni az út menti kis hézagokat, miközben a láva folyt. Tehát tényleg mindent megtesznek, hogy megakadályozzák, hogy a láva elérje az erőművet − mondta.

Az izlandi meteorológiai hivatal szerint a csütörtöki kitörés intenzív földrengéssel kezdődött reggel 5:30 körül, maga a kitörés pedig 30 perccel később következett be.

A meteorológiai szolgálat szerint egy füstcsóva három kilométerre emelkedett a levegőbe. Ennek ellenére Reykjavík nemzetközi repülőtere, amely körülbelül 20 kilométerre északnyugatra található a kitöréstől, a szokásos módon működött − mondta Isavia repülőtér üzemeltetője.

A területen az előző kitörés január 14-én kezdődött, és nagyjából két napig tartott, a lávafolyások elérték a közel 4000 lakost kitelepített Grindavik halászváros peremét, ahol néhány házat felgyújtottak. Ám a mostani nem veszélyezteti a lakosokat és a házakat sem.

Gudni Johannesson izlandi elnök távoli lángokat és füstöt posztolt a közösségi médiában, mondván, hogy ez a kilátás a rezidenciájáról.

Mint korábban, most is a grindaviki emberekre gondolunk, akik nem lakhatnak gyönyörű városukban. Ez is elmúlik

− írta Johannesson.

Annak ellenére, hogy leminősítették a vulkáni rendszer fenyegetettségi szintjét, a hatóságok további kitörésekre figyelmeztettek, mivel a föld alatt felhalmozódó magma miatt a terület tovább emelkedik és bármikor történhet kitörés.

2010-ben a dél-izlandi Eyafjallajokull kitöréseiből származó hamufelhők Európa nagy részén elterjedtek, és mintegy százezer járatot akadályozva, és izlandiak százait kényszerítették otthonaik elhagyására.

Izland több mint 30 aktív vulkánnal büszkélkedhet, így az észak-európai sziget a vulkánturizmus első számú célpontja – egy olyan izgalmas hely, amely több ezer embert vonz minden évben.

Borítókép: Emberek nézik a kőzetrepedésekből feltörő lávát a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. február 8-án, miután ismét kitört a Sylingarfell tűzhányó (Fotó: MTI/AP/Marco Di Marco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.