Elképesztő videófelvételeken az izlandi vulkánkitörés

Az éjjel Grindavík összes lakóját kitelepítették, a láva már a házakat is elérte.

2024. 01. 15. 9:55
null
Grindavík, 2024. január 14. Iizzó láva tör fel a kõzetrepedésekbõl a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. január 14-én. A félszigeten korábban észlelt, vulkánkitörés veszélyre figyeleztetõ szeizmikus tevékenység miatt a hatóságok még tavaly novemberben kiürítették a várost. MTI/EPA/Anton Brink Fotó: Anton Brink
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izlandi vulkánkitörés helyi idő szerint vasárnap reggel nyolc óra előtt kezdődött. Dél körül már egy széles és egyre növekvő hasadék nyílt ki, írta a Daily Mail.

Az olvadt kőzet a falu legészakibb csücskében lévő otthonok felé áramlik, amely körülbelül negyven kilométerre fekszik a fővárostól, Reykjavíktól. Áttörte a földből és sziklákból álló akadályokat, majd a láva, elérve Grindavíkot, több házat is lángba borított.

 

A parti őrség térfigyelő repüléséről készült első képek szerint a Grindavíktól északra elkezdett védművek mindkét oldalán repedés nyílt

– áll az Izlandi Meteorológiai Hivatal közleményében.

Az izlandi közszolgálati műsorszolgáltató azt közölte, hogy a Reykjavíktól negyven kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették. A láva vasárnap délutánra elérte Grindavík halászkikötőt, és három lakóházat felperzselt. 

A négyezer lélekszámú Grindavík lakosait legutóbb november 11-én menekítették ki elővigyázatosságból, amikor a magma előrenyomulása a földkéreg alatt több száz földrengést idézett elő, ami a vulkáni kitörés előjele. A földmozgás több kárt okozott a városban, repedések keletkeztek az utakban és az épületekben.

A december 18-i kitörés után a lakosok visszatérhettek a házaikba, majd vasárnapra virradóra sürgősséggel ismét evakuálták őket. A legutolsó alkalom, amikor a láva lakott települést ért el, 51 éve történt – mondta a köztelevízióban Gudni Jóhannesson elnök, aki reménykedésre biztatta a lakosokat. Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében.

 

Borítókép: Izzó láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. január 14-én (Fotó: MTI/EPA/Anton Brink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.