A vulkánkitörés miatt nem térhetnek haza az izlandi családok karácsonyra + videók

Hiába lett egy kicsit nyugodtabb a helyzet, továbbra is veszélyes lenne visszaköltöztetni az embereket.

Forrás: Reuters2023. 12. 22. 21:59
null
Grindavík, 2023. december 19. Izzó láva fényét nézi egy helybeli a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2023. december 18-én este, miután egy 3,5 kilométer hosszú, lávát lövellõ repedés keletkezett a földfelszínen. A félszigeten hetekkel korábban észlelt, vulkánkitörés veszélyre figyeleztetõ szeizmikus tevékenység miatt a hatóságok novemberben átmenetileg kiürítették a várost. MTI/EPA/Anton Brink Fotó: Anton Brink
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izlandi vulkánkitörés közelében fekvő Grindavík városban élők idén nem az otthonaikban ünneplik a karácsonyt, hiába lettek enyhébbek a földrengések és hiába kerülte el a városkát a láva, egyelőre nem biztonságos a település.

Csütörtökön ugyan egy rövid időre visszaengedték őket , hogy összegyűjthessék a karácsonyi ajándékokat és pár holmijukat, valamint volt egy kis idejük megnézni és ellenőrzni a házaikat. A hatóságok szerint azonban még mindig túl veszélyes, hogy a halászváros négyezer lakosa teljesen visszaköltözhessen.

A Reuters megkérdezett a helyszínen egy 43 éves nőt, Kristin Maria Birgisdottirt, aki elmondta, hogy életében először most tölti majd az ünnepeket a városától távol.

Csak azt szeretném karácsonyra, hogy ennek vége legyen, és hogy visszaköltözhessünk

− mondta.

Ez lesz az első karácsonya, amelyet távol töltött attól a várostól, ahol született. Gyermekeivel, szüleivel és öccsével ünnepli a karácsonyt egy bérelt lakásban a fővárosban, Reykjavikban.

Vannak olyanok, akiknek annyira megrongálódott a házuk, hogy nem is tudnak visszaköltözni már Grindavíkba. 

A Svartsengi vulkán kitörése több mint száz méter magasan lávát és füstöt lövellt a levegőbe hétfőn, miután hetekig intenzív szeizmikus tevékenységet folytatott a délnyugat-izlandi Reykjanes-félszigeten.

A hatóságok evakuálták Grindavíkot, amely körülbelül három kilométerre található a kitörés helyének legdélibb pontjától. A láva végül elkerülte a várost, és azóta pedig csökkent is az aktivitása. Ám a geológusok szerint a település alatt magma- vagy olvadtkőzet-alagút fut, és további kitörések és rengések veszélye áll fenn.

Borítókép: Izzó láva fényét nézi egy helybeli a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2023. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Anton Brink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.