Megszűnhet az OMV és a Gazprom gázszerződése

Ausztria leválna az orosz gázról, még az OMV és a Gazprom közötti, 2040-ben lejáró gázszerződést is felmondaná Bécs. Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter arról beszélt, „az orosz gáztól való függőségünk veszélyezteti országunk jólétét, biztonságát és jövőjét”. Noha tavaly decemberben rekordokat döntött Ausztria orosz gázimportja, a tárcavezető „piaci kudarcnak” nevezte, hogy országa a keleti nagyhatalomtól függ.

2024. 02. 13. 6:58
Budapest, 2022. május 21.
Zászlók és cégtábla az OMV - Österreichische Mineralölverwaltung Aktiengesellschaft - egy ausztriai központú olaj- és gázipari konszern üzemanyagtöltõ állomásánál a fõváros VIII. kerületében, a Kerepesi út
Fotó: MTVA/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen felszámolná Ausztria az Oroszországtól való gázfüggőséget – erről írt hétfő este a Politico. A brüsszeli hírportál közölte, Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter olyan terveket ismertetett, melyek célja, hogy az osztrák energiavállalatok idővel, de legkésőbb 2028-ig kivezessék az orosz gázt. A tervek elsősorban a részben állami tulajdonú OMV óriásvállalatra vonatkoznak. 

A javaslat értelmében az OMV révén korábban az orosz Gazprommal megkötött, 2040-ben lejáró hosszú távú gázszerződéseket is felmondaná Bécs.

 

„Az orosz gáztól való függőségünk veszélyezteti országunk jólétét, biztonságát és jövőjét” – fogalmazott beszédében. Gewessler „piaci kudarcnak” nevezte, hogy Ausztria a keleti nagyhatalomtól függ, és szerinte országa elérte azt a pontot, amikor „az államnak közbe kell lépnie”. A tárcavezető a WIFO nevű osztrák gazdasági agytrösztöt bízta meg azzal, hogy nyárig készítsenek tanulmányt arról, ha felmondják a Moszkvával megkötött gázszerződést, az milyen gazdasági következményekkel járhat, továbbá milyen kockázatot jelent az orosz gáztól való függőség.

A Reuters hírügynökség azonban arra mutatott rá, Ausztria kénytelen nagymértékben hagyatkozni az orosz gázimportra: a Moszkvával folytatott kereskedelemnek tavaly decemberben a 98 százalékát – ami rekordérték –, Gewessler szerint novemberben a teljes import 76 százalékát tette ki az energia aránya.

Noha az osztrák miniszter egyértelműen arra készül, az OMV felmondja a 2040-ig tartó gázszerződést, a vállalat közleményében kiemelte, hogy amennyiben az orosz gázról le akar mondani Bécs, ahhoz előbb a jogalapot kell megteremteni.

Borítókép: Zászlók és cégtábla az ausztriai központú  OMV olaj- és gázipari konszern egyik üzemanyagtöltő állomásánál (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.