Menekülnek a finnek: egyre több tartalékos kéri át magát polgári szolgálatra

Az ukrajnai háború kitörése után megemelkedett azoknak a száma, akik Finnországban kiléptek a katonaság tartalékosai közül. Antti Häkkänen védelmi miniszter belengette a törvény szigorítását, hogy ne lehessen egyszerűen átjelentkezni polgári szolgálatra.

2024. 02. 11. 17:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár lassan két éve támadta meg Oroszország Ukrajnát. A háború kezdete után szinte azonnal, már 2022 márciusában 1344 finn tartalékos katona fordult az úgynevezett polgári szolgálati központhoz, hogy védelmi szolgálat helyett polgári szolgálatot teljesíthessenek egy esetleges háború esetén. 2022 végére pedig már 3800 ilyen kérelem érkezett, ami a teljes tartalékos állomány fél százaléka.

Miután Finnország 2022 májusában benyújtotta a NATO-nak tagsági kérelmét, ismét megugrott a polgári szolgálatra átjelentkezők száma, 2023-ban pedig további 1651 finn jelezte, hogy háború esetében inkább polgári szolgálatot választana, mint hogy a fegyveres erőknél szolgáljon, írta meg az Yle finn hírportál. 

A védelmi miniszer ezért most szigorítana a tartalékosokról szóló törvényen. „Jelenleg vizsgálom annak lehetőségét, hogy megváltoztassuk a törvényt, hogy többé ne lehessen kilépni” – mondta Antti Häkkänen védelmi miniszter a Kyrönmaa című finn lapnak. Bár egy nappal később finomított kijelentésén, miszerint vizsgálják ezt a lehetőséget, de ennek nem most van itt az ideje, ez mégis újabb rohamot indított el. 

Február elején, mindössze három nap alatt 791-en kérték átjelentkezésüket polgári szolgálatra

– hívta fel rá a figyelmet a Samnytt svéd hírportál. 

Kari Salminen a finn tartalékosok szövetségének elnöke szerint ez elhanyagolható szám. Hangsúlyozta, hogy a tartalékos szövetség önkéntes tagjainak száma jelentősen nőtt az elmúlt két évben, és hozzátette:

Talán jó, hogy azok az emberek, akik lelkileg nincsenek felkészülve az ország védelmére, elhagyják a tartalékosokat.

A hivatalos adatok szerint a finn tartalékos egyesület taglétszáma az elmúlt két évben 15 ezer fővel bővült. A tavaly csatlakozottak közül háromezer olyan személy volt, aki korábban nem teljesített katonai szolgálatot.

Borítókép: Kiképzés (Fotó: Finn tartalékos szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.