Nem csitul az európai gazdák haragja

„Jelentős zavarok”: az antwerpeni kikötőnél tiltakoznak a gazdák.

Forrás: The Guardian2024. 02. 13. 13:50
null
Farmers and their tractors gather for a protest action near quai 730 in the port of Antwerp, organized by several agriculture unions, Tuesday 13 February 2024 in Antwerp. Farmers' protest across Europe as they demand better conditions to grow, produce and maintain a proper income. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS (Photo by JONAS ROOSENS / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: Belga via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz traktor tartott kedd reggel Antwerpen kikötőjébe, mivel a fiatal gazdálkodók azt mondták, hogy meg akarják mutatni eltökéltségüket és nyomást akarnak gyakorolni a politikai megbeszélésekre, írja a The Guardian.

A kikötő területéről készült fotókon a gazdák és traktoraik gyülekeznek. A kikötő üzemeltetője a kedden kiadott közleményében azt írta:

„A mezőgazdasági termelők intézkedései komoly fennakadásokat okoznak az antwerpeni kikötő területén. Blokádok vannak a Noordlandbrug, Tijsmanstunnel, Luithagen, Oosterweelsteenweg, Luchtbal településeken. Ráadásul a kellemetlenségek gyorsan átterjednek a kikötő más részeire is.”

A gazdálkodók blokád alá vették Európa nagyvárosait például Párizst, megbénították Berlin központját, blokkolták az autópályákat, trágyával és tojással dobáltak, szénabálákat és raklapokat gyújtottak fel, és több helyen is összecsaptak a rendőrséggel.

Sok tiltakozás legalább részben országspecifikus: Hollandiában a kormány 2030-ig felére kívánja csökkenteni a nitrogénkibocsátást, részben az állatállomány lefaragásával; Olaszországban a 2017 óta hatályos jövedelemadó-mentesség megszüntetése miatt vonultak utcára; Németországban a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményeinek fokozatos megszüntetése a költségvetés egyensúlya érdekében áll a megmozdulások hátterében.

 

Franciaországban még nagyobb gazdatüntetésekre készülnek

A legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezet vezetője szerint a tiltakozások kiújulhatnak, ha a kormány nem tesz többet a jobb fizetés és a munkakörülmények javítása érdekében – írja a Reuters.

A kormány tárgyalásokat folytat a gazdákkal. A szakszervezeti vezető, Arnaud Rousseau azonban azt mondta, hogy követeléseiknek a kormány nem tesz eleget.

„Nem haladunk a megfelelő ütemben” – mondta Rousseau a TF1-en.

Arra a kérdésre, hogy a gazdálkodók újraindíthatják-e az útlezárásokat, azt válaszolta: „Nagyon valószínű.” 

Borítókép: Gazdák és traktorjaik gyülekeznek az antwerpeni kikötő 730-as rakpartjánál tartott tiltakozó akcióra, amelyet több mezőgazdasági szakszervezet szervezett 2024. február 13-án, kedden Antwerpenben (Fotó: Jonas Roosens / BELGA MAG / Belga via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.