Ugyanazokból az uniós szabályozásokból van elegük az európai gazdáknak

Futótűzként terjednek a gazdatüntetések Európában, és bár minden ország mezőgazdaságának megvannak a maga egyedi problémái, a gyökerek közösek: az energiaárak elszabadulása és a termények alacsony ára.

Forrás: Politico2024. 02. 01. 13:02
Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én (Fotó: Manninger Miksa)
Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én (Fotó: Manninger Miksa) Fotó: Manninger Miksa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepték az egyre több európai országban meghirdetett gazdatüntetések az európai politikusokat, holott a felszín alatt már régóta forrtak az indulatok. Bár a mezőgazdaságnak óriási szerepe van Európa életében, a gazdák rengeteg kihívással néztek szembe. Egyfelől nyögtek az adósságok alatt, másfelől szorongatják őket a nagy hatalommal rendelkező kiskereskedők, a műtrágyagyártók, valamint az Európai Unió a nagyobb szereplőket előnyben részesítő támogatási rendszere. 

Ehhez adjuk még hozzá az elmúlt évek időjárási anomáliáit, valamint az EU-t elárasztó olcsó ukrán importtermékeket, és meg is kapjuk a katasztrófa receptjét.

Minden európai ország gazdáinak megvannak a maguk problémái. A lengyelek az olcsó import és az uniós szabályozások ellen vonultak utcára, a németek a dízeltámogatás megvonását sérelmezték, a franciáknak az EU által kötött szabadkereskedelmi megállapodások és a túlzónak tartott környezetvédelmi szabályok nem tetszettek – sorolja a Politico hírportál.

Azonban megvannak azok a közös pontok is, amelyek összekötik a tüntetőket, ezek közül is kiemelkedik az uniós túlszabályozás és az olcsó ukrán importtermékek dömpingje, amelyekre természetesen nem vonatkoznak az európai gazdákon számonkért szigorú követelmények.

Ennek eredményeképpen Lengyelország, Románia, Németország, Franciaország, Belgium és Olaszország után immár Spanyolország mezőgazdasági termelőinek is elege lett, és a demonstráció eszközéhez nyúltak.

Mint arról beszámoltunk, a belga gazdákkal a rendkívüli EU-csúcsra érkező magyar miniszterelnök is találkozott.

Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva

– mutatott rá Orbán Viktor.

Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik

– tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

Borítókép: Gazdatüntetés Brüsszelben 2024. január 31-én (Fotó: Manninger Miksa) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.