Brüsszelbe küldené a tüntető gazdákat a francia elnök

Brüsszel ellen hangolja a gazdákat Emmanuel Macron és kormánya.

Forrás: Politico2024. 01. 30. 10:51
null
Jossigny, 2024. január 29. A kormány mezõgazdasági politikája ellen tiltakozó francia gazdák akadályozzák a forgalmat az A4-es autópályán Jossigny közelében, Párizstól keletre 2024. január 29-én. A legjelentõsebb francia mezõgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák (Jeunes Agriculteurs) nevû szervezet ezen a napon határozatlan idejû blokádot kezdett a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. A fõvárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kormány több tagja is támadta a napokban a Brüsszel által erőltetett zöld intézkedéseket és túlbonyolított mezőgazdasági szabályokat. Régóta köztudott, hogy a gazdák elégedetlenek a csökkenő bevételek, a túlszabályozás, a szigorú környezetvédelmi intézkedések, az általuk tisztességtelennek tartott szabadkereskedelmi megállapodások és nem utolsósorban az ukrán import, főleg a hús és a cukor miatt, ami összességében megnyomorítja őket.

Belga gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat a Brüsszelbe vezető autópályán Beersel közelében 2024. január 29-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Most, a felesleges szócséplést megunva a tüntetést választották, a francia kormány hirtelen sokkal megértőbb lett a problémáikkal szemben. Olyannyira, hogy Marc Fesneau agrárminiszter odáig ment, hogy „egyfajta mezőgazdasági patriotizmust” követelt. Ez talán furcsán hangzik Emmanuel Macron egyik miniszterének szájából, azonban a gazdák egyre nagyobb elégedetlensége, a tüntetések és nem utolsósorban a jobboldal támogatásának növekedése láthatóan kapkodásra sarkallta a párizsi kabinetet.

Az új miniszterelnök, Gabriel Attal, pengeélen táncolt, amikor állást kellett foglalnia. Bár támogatásáról biztosította a gazdák Brüsszellel szembeni kritikáját, egyúttal azt is kiemelte, hogy mennyit hoznak a szektornak az uniós támogatások.

Maga Macron elnök is beállt a sorba, amikor megígérte, hogy a csütörtöki rendkívüli EU-csúcson is napirendre veteti a témát, valamint Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel is beszél majd. Az államfő várhatóan felmentést kér a francia gazdák számára például az alól az uniós szabály alól, amely megköveteli, hogy a gazdák a művelhető földterületük egy részét parlagon hagyják a biodiverzitás érdekében.

A franciák nagyon jó véleménnyel vannak a gazdákról, és úgy vélik, hogy a helyzetük nagyon nehéz

− idézi Mathieu Gallard-t, az Ipsos közvélemény-kutató cég kutatási igazgatóját a Politico hírportál.

Mint arról beszámoltunk, Franciaországban a tiltakozó gazdák járműveikkel lezárták a Párizsba és más nagyvárosokba bevezető főbb útvonalak egy részét.

A kormány mintegy 15 ezer rendfenntartót mozgósított az egyre fokozódó feszültség és a rendbontás elkerülése miatt, és abban állapodott meg a tüntetőkkel, hogy a városokon kívül maradnak.

Borítókép: A kormány mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó francia gazdák akadályozzák a forgalmat az A4-es autópályán Jossigny közelében, Párizstól keletre 2024. január 29-én. A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák (Jeunes Agriculteurs) nevű szervezet ezen a napon határozatlan idejű blokádot kezdett a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. A fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.