Csata Párizsért – a főváros felé indulnak a gazdák + videó

Elégedetlenek a francia gazdák. A miniszterelnök még egy farmra is ellátogatott, hogy megnyugtassa őket, de úgy tűnik, ez az eddig bejelentett intézkedésekkel együtt is kevésnek bizonyul.

2024. 01. 29. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket vasárnap Franciaországban. Erre azért került sor, mert a gazdák arra készülnek, hogy Párizs felé indulnak az országos tiltakozásuk részeként. Az elégedetlen földművesek jobb életkörülményeket követelnek maguknak.

Sajtóhírek szerint komoly hatósági készültség lesz hétfőn is Franciaországban, amikor több mint hatszáz traktor gyűlik össze Párizs körül, és nyolc autópályát is lezárnak 14 órától. 

A hatóságok 15 ezer rendőrrel akadályoznák meg, hogy a dühös gazdák bejussanak a fővárosba.

A franciaországi gazdálkodók már az elmúlt héten úttorlaszokat állítottak fel az autópályákon. 

A gazdák haragját a miniszterelnöknek sem sikerült csillapítania. Gabriel Attal pénteken jelentett be bizonyos, a gazdákat segítő intézkedéseket, de azok, úgy látszik, korántsem voltak elegendők ahhoz, hogy megnyugodjanak a termelők. Vasárnap a kormányfő egy farmra látogatott, hogy ismét egyeztessen a földművesekkel – közölte a Le Monde francia újság. 

A francia lap ezzel kapcsolatban megjegyzi, Gabriel Attal most kijátssza az alázatos kártyát. 

Vasárnap Indre-et-Loire-ban ugyanis elismerte, hogy a pénteki tucatnyi bejelentés ellenére nem reagált mindenre, ami a gazdák kényelmetlenségét és boldogtalanságát okozza. Ezek az első intézkedések még csak a kezdetet jelentik – ígérte, és elkötelezte magát amellett, hogy napról napra, hétről hétre folytatják, s előrehaladnak az ügyben.

Egyes gazdálkodói szakszervezetek az ígéretek ellenére arra szólították fel tüntetőket, hogy állítsanak fel közlekedési akadályokat a főváros körül hétfőn. 

Célunk, hogy bekerítsük Párizst

 – mondta Daniel Faucheux farmer a BFM TV-nek, miközben a gazdák járműveiből és traktorjaiból álló konvojban készült a fővárosba utazni. A párizsi rendőrség közölte, hogy erre válaszul fokozta a biztonsági intézkedéseket.

 

Borítókép: Terményeket ömleszt az aszfaltra egy billencs egy országos gazdatüntetésen a dél-franciaországi Salon-de-Provence városban 2024. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.