A franciák elsöprő többsége támogatja a gazdák tüntetését

Pénteken is folytatódik a francia gazdák tiltakozása, amelyet a többség támogat.

2024. 01. 26. 7:17
null
Perpignan, 2024. január 22. Francia gazdálkodók akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal az A9-es autópályán a dél-franciaországi Perpignan közelében 2024. január 22-én. A gazdák Franciaország vezetõ mezõgazdasági szakszervezete, az FNSEA felhívására tiltakoznak az adóemelések és a kormány mezõgazdasági politikája ellen. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia RTL megbízásából a Harris interactive-Toluna közvélemény-kutató által készített felmérésből kiderült, hogy 

a megkérdezett franciák elsöprő többsége, 82 százaléka támogatja a gazdák tüntetéseit. 

Ez még nagyobb társadalmi támogatottságot jelent, mint amit a sárgamellényesek a mozgalmuk kezdetén élveztek (72 százalék). 

A gazdák mellett a legnagyobb arányban a Marine Le Pen-féle, jobboldali Nemzeti Tömörülés párt támogatói állnak ki (88 százalék), őket követik a Szocialista Párt (85 százalék) és a zöldek (84 százalék) szavazói, de Macron pártjának tíz támogatója közül is heten (69 százalék) egyetértenek a gazdákkal. 

A közvélemény-kutatás arra is rávilágít, hogy szinte egyöntetű a támogatottsága a gazdák követeléseinek, akik egyebek mellett a normák és az alacsony bérek miatt emelték fel hangjukat. A megkérdezett franciák 92 százaléka mondta, hogy megérti a „gazdák követeléseit”, és a megkérdezettek hetven százaléka helyesli az ország különböző útjain és autópályáin kialakított blokádokat. A franciák többsége (hetven százalék) ellenzett minden olyan rendőri beavatkozást is, amelynek célja a gazdák eltávolítása az ország útjairól. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Németország, Románia és Olaszország mellett már Franciaországban is napok óta tüntetnek a gazdák az adóemelések és a környezetvédelmi normák ellen, és péntekre is több blokádot terveznek.

A mezőgazdasági miniszter szerint jelenleg a legégetőbb kérdések között szerepelnek az ipari termelőkkel és a nagy üzletláncokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások annak érdekében, hogy a termelőket jobban megfizessék, a számos ágazatot érintő válságok, valamint az adminisztrációs feladatok egyszerűsítésére irányuló kérelmek. 

A tüntető gazdák ezenkívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, a traktorok üzemanyaga árának emelését állítsák le, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

 

Borítókép: Francia gazdálkodók akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal az A9-es autópályán a dél-franciaországi Perpignan közelében 2024. január 22-én (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.