Gazdatüntetések kezdődnek egy újabb európai országban

A kormány intézkedései, valamint az uniós agrárpolitika ellen tiltakoznak a spanyol gazdák.

2024. 01. 31. 15:09
null
Madrid, 2023. július 5. Spanyol gazdák tüntetnek az agrárminisztérium épülete elõtt Madridban 2023. július 5-én. A gazdák a folyamatosan növekvõ költségek ellen tiltakoztak és a kormányzat segítségét követelik az aszály elleni küzdelemben. MTI/EPA/EFE/Javier Lizón Fotó: Javier Lizón
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol gazdák türelme is elfogyott, így csatlakoznak az európai tüntetéshullámhoz. A gazdálkodók tiltakozása, ami már Franciaországra, Németországra, Belgiumra, Olaszországra, Romániára és Lengyelországra is átterjedt, a következő hetekben eléri a spanyol régiókat is.

A mezőgazdasági szakmai szervezetek megállapodtak abban, hogy egy olyan sokkterv előremozdítását fogják követelni, ami mind európai, mind nemzeti szinten olyan intézkedéseket tartalmaz a mezőgazdasági dolgozók számára, amely segít nekik kilábalni a válságból.

Egyebek mellett a közös agrárpolitka észszerűsítését és egyszerűsítését, méltányos árakat, kevesebb bürokráciát, az egyre súlyosabb aszálykárok enyhítését és egyenlő egészségügyi és környezetbarát feltételeknek való megfelelést követelnek. Emellett tiltakoznak majd a harmadik országokból alacsony áron importált mezőgazdasági termékek ellen is, amivel szerintük tisztességtelen verseny alakult ki és óriási a nyomás az EU-ban és a Spanyolországban előállított termékeken. A spanyol gazdák külön felügyeletet követelnek a szocialista kormánytól a marokkói mezőgazdasági termékek importja kapcsán, amely véleményük szerint nem felel meg az EU belső előírásainak. 

Az első szórványos megmozdulások már kedden megtörténtek néhány spanyol régióban, például Extremadurában, ahol körülbelül harminc traktor tüntetett, de felvonultak a gazdák Zamora utcáin is. 

A komolyabb demonstrációkra február első napjaiban kell számítani, február 13-ára pedig már országos szintű autópálya-lezárásokat hirdettek meg, továbbá a katalóniai Tarragona kikötőjében is tiltakozó akciókat szerveznek. Spanyolországban már a francia gazdatüntetések is óriási fennforgást okoztak az elmúlt napokban.

A Spanyol Teherszállítási Szövetség tájékoztatása szerint legkevesebb 12 millió eurós veszteséget kell elkönyvelniük a két ország közötti határállomások, La Jonquera és Irún lezárása miatt, ahol naponta körülbelül húszezer teherautó halad át.

Több francia gazdálkodó rátámadt a spanyol kamionosokra és tönkretette, több esetben pedig el is égette a rakományt.

Borítókép: Spanyol gazdák tüntetnek az agrárminisztérium épülete előtt Madridban 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Javier Lizón)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.