Orbán Viktor és Szijjártó Péter is magyarpárti, nem pedig oroszbarát az ukrán külügyminiszter szerint

Az ukrán külügyminiszter a Szijjártó Péterrel folytatott megbeszélésük után több dologban úgy érzi, hogy elindult a párbeszéd.

Forrás: Telex2024. 01. 31. 13:28
KULEBA, Dmitro
Ungvár, 2024. január 29. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, a megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatón Ungváron 2024. január 29-én. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn találkozott az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával, akivel rengeteg téma szóba is került a majdnem hatórás tárgyalásuk során.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba a Telexnek adott interjújában elmondta,

szerinte sem Orbán Viktor, sem pedig Szijjártó Péter nem oroszpártiak, szerinte ők magyarpártiak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a magyar külügyminiszter tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

A politikus kifejtette, Szijjártó Péterrel egy nyílt és őszinte beszélgetésen vannak túl, sok kételyt sikerült eloszlatniuk a találkozójuk alatt. Hozzátette, hogy mind a ketten fontosnak tartják Ukrajna területi egységét és szuverenitását, ám annak elérésében nem értenek egyet. Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszországot csak a harctéren lehet megállítani és arra kényszeríteni, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek.

Minden országnak megvan a maga belpolitikai helyzete, minden országban elhangzanak különböző kijelentések, de nem engedhetjük meg, hogy ezek megzavarják a mi kétoldalú kapcsolatainkat

– fogalmazott.

Kitért arra is, értesültek a Szijjártó Péternek címzett életveszélyes fenyegetésről, majd arról is beszélt, Magyarországon Toroczkai László utalt arra, hogyha a háború következtében megszűnne Ukrajna államisága, igényt tartanának Kárpátaljára.

Az ukrán politikus bizakodó azzal kapcsolatban, hogy Magyarország támogatni fogja majd a jövőben Ukrajna EU-csatlakozását. Úgy gondolja emellett, hogy Magyarország jelenleg nem blokkolja Ukrajna NATO-csatlakozási közeledését sem.

Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón közös érdeknek nevezte a jószomszédi viszony helyreállítását, elmondta azt is, hogy a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek a hétfői tárgyalások során. Az ukrán külügyminiszter ezzel kapcsolatban az interjúban kifejtette, hogy Ukrajnában 2015-ben kezdődtek a viták, amik visszavezethetők az oroszok 2014-es támadásához. De hozzátette, hogy

elindult a két ország azon az úton, hogy ezek a viták rendezhetők legyenek.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatón Ungváron 2024. január 29-én (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.