Putyin áldásával megalakult az új Wagner-csoport

A Wagner-csoport helyét egy új zsoldossereg veszi át Afrikában, akik nagyon érdekes nevet választottak maguknak.

Forrás: Mandiner2024. 02. 09. 16:34
null
RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER Fotó: ROMAN ROMOKHOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél évvel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport egykori vezetőjének halála után megalakították az új orosz zsoldossereget, ám ezúttal már a Kreml áldásával és teljesen új névvel, ami nem más, mint Africa Corps.

Prigozsin halála után az oroszok afrikai érdekeltségeik is rosszabb helyzetbe kerültek, mivel nem volt, aki védje a bányákat, kiképezze és lőszerrel lássa el a helyi katonaságot.

Oroszország egykori francia gyarmatokon gyakorolt befolyása lassan egy évtizede tart, mivel rendre olyan diktatúrák kerülnek hatalomra, akik szakítanának Párizzsal és új patrónust keresnek maguknak, ilyenkor természetesen adódik Moszkva, akik állítólag segítenek is az új rezsimek hatalomra kerülésében. Ezt sosem hivatalosan teszik, hanem például a Wagner-csoporton keresztül.

Mintegy fél évvel Prigozsin halála után azonban léptek Putyinék: személyesen Junusz-bek Jevkurov orosz védelmiminiszter-helyettes és Andrej Averjanov, a katonai hírszerzés, a GRU dandártábornoka nemrég bejelentette, hogy új zsoldoshadsereget hoznak létre, méghozzá Africa Corps néven − írja a Mandiner.

Végiglátogatták az érintett területeket is, miközben elkezdték Oroszországban a toborzást. A fő hívóüzenetük az, hogy egy hivatásos katonának nehéz visszarázódni a civil életbe, és inkább lépjenek be zsoldosnak.

Az Afrika Korps Erwin Rommel náci tábornok elit hadserege neve volt, akiket 1943-ban legyőztek a szövetségesek. Majd miután kiderült, hogy köze volt a Hitler elleni merénylethez, tragikus balesetnek hazudták a halálát. Ami egy erős párhuzamnak látszik Prigozsinnal.

Borítókép: Wagner-harcosok (Fotó: Roman Romokhov / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.