Róma határában várakoznak a tüntető olasz gazdák + videó

Rómában robban az olasz gazdák haragja. Halottszállító autó és koporsó kíséretében érkeztek a felháborodott olasz gazdák az Örök Város határához. Ezzel a szimbolikus gesztussal szándékoznak kifejezni elkeseredettségüket, valamint azt, hogy az ágazat halálra van ítélve.

2024. 02. 06. 18:21
Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én (Fotó: Manninger Miksa)
Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én (Fotó: Manninger Miksa) Fotó: Manninger Miksa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan kígyóznak a traktorok az Örök Város irányába. Az olasz fővárosba való belépéshez nem kaptak engedélyt, ezért a bevezető utak közelében kijelölt mezőgazdasági területeken várakoznak, hogy együtt vonuljanak be a belvárosba. 

Többek között a via Nomentana, via Aurelia és via Cassia Rómába vezető autóutak mentén állítottak fel gyülekezési pontokat, ahová már hétfő délutántól folyamatosan érkeztek a traktorok, és várhatóan csütörtökön vonulnak be a belvárosba. 

Nem kizárt, hogy amennyiben a hatóságok engedélyezik a parlament előtti demonstrációt, akkor a bevonuló traktorok lebénítják a főváros közlekedését. Az olaszok szolidaritásukról biztosítják a gazdákat, a gyülekezési pontokra meleg élelmiszert és innivalókat vittek a fővárosiak, hogy így támogassák az otthonaiktól távol lévő tüntetőket.

A transzparensekkel felvonult olasz gazdák arra hívják fel az ország figyelmét, hogy a szektor halálával éhezés vár Olaszországra. 

A héten újabb fejezethez ért a gazdatüntetés Itáliában. Északról és délről is elindultak a mezőgazdasági járművek, hogy a héten bevonuljanak a fővárosba, ahogyan azt a demonstrációk első napjaiban megígérték. Kétezer traktorral szándékoznak a római parlament elé sorakozni, mondták a kezdetekkor. 

A mezőgazdasági vállalkozók a szakszervezetek spekulációja, valamint az európai unió agrárpolitikája ellen demonstrálnak, mely ellehetetleníti a szektor jövőjét Olaszországban ugyanúgy, mint más európai országban. 

A gazdák a világszínvonalú olasz élelmiszerek védelmét és támogatásokat várnak a kormánytól. Attól tartanak, hogy a szintetikus élelmiszerek, valamint a tücsökliszt lassan kiszorítja a helyi élelmiszereket. 

A demonstrálók a gyülekezési pontokon nyilatkozva elmondták, hónapok óta veszteséggel zárják a vállalkozásaikat, mivel olyan alacsony áron veszik át termékeiket a forgalmazók, hogy az még a termelés költségeit se fedezi. Az ukrán–orosz konfliktus kirobbanásakor megemelkedett üzemanyagárak még mindig éreztetik hatásukat, óriási költségekkel dolgoznak. Ha nem történik rövid időn belül változás, akkor tömegesen lesznek kénytelenek elhagyni a termőföldeket, még mielőtt teljesen eladósodnának.  

Giorgia Meloni miniszterelnök azt üzente az ágazat dolgozóinak, hogy a kormány az oldalukon áll, készen áll, hogy meghallgassa őket és enyhítsen terheiken. Emlékeztetett, hogy Itália elsőként tiltotta be a szintetikus hús előállítását. Azt ígérte, hogy a járvány utáni újraindítási alapból nem öt-, hanem nyolcmilliárd eurót különít el a szektor számára. 

A demonstrálók San Remóban is hallatni akarják a hangjukat. A legnagyobb nézettségű olasz dalfesztivál a jövő héten kezdődik, és a szervezők azt üzenték a gazdáknak, támogatják ügyüket, várják őket. Az Ariston színpada fogadja az ágazatot fojtogató európai agrárpolitika ellen tüntetőket. 

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.