Titokzatos figyelmeztetést tett közzé az amerikai bizottsági elnök

Az Egyesült Államok „súlyos nemzetbiztonsági fenyegetéssel” nézhet szembe Mike Turner, a képviselőház hírszerzési bizottságának feje szerint. A képviselő követeli, hogy Biden elnök oldja fel a figyelmeztetés alapjául szolgáló dokumentum titkosítását.

2024. 02. 15. 7:20
null
Salgótarján, 2021. május 12. A SpaceX amerikai ûrkutatási vállalat Starlink mûholdjai látszanak az égen Salgótarján Zagyvaróna településrészérõl fotózva 2021. május 12-én hajnalban. A vállalkozás május 9-én 60 mûholdat bocsátott pályára, melyek mozgása a hosszú expozíciós idõvel készült felvételen fényes csíkként látható. A Starlink program a SpaceX világméretû, a globális internetszolgáltatást célzó mûholdas projektje. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid, de annál rejtélyesebb közleményt adott ki Mike Turner, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Ma a képviselőház hírszerzéssel foglalkozó állandó bizottsága a kongresszus minden tagja számára hozzáférhetővé tette a súlyos nemzetbiztonsági fenyegetéssel kapcsolatos információkat. Arra kérem Biden elnököt, hogy oldja fel az ezzel a fenyegetéssel kapcsolatos összes információ titkosítását, hogy a kongresszus, a kormányzat és szövetségeseink nyíltan megvitathassák a fenyegetésre adott válaszlépéseket

− írta Turner.

A bizottsági elnök részleteket nem közölt, a médiában azonban felröppentek találgatások. Egy a fenyegetés jellegével tisztában lévő demokrata forrás az NBC News amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy egy „potenciális külföldi fenyegetésről van szó”, amely „destabilizáló helyzethez” vezethet.

Egy másik forrás a Fox News amerikai televíziós hálózatnak elmondta, hogy a fenyegetés „orosz képességet érint”, „potenciálisan súlyos”, de „nem azonnali jellegű”.

Egy Pentagon-forrás szerint a fenyegetés az űrrel kapcsolatos, Oroszország nukleáris fegyvert tervezhet az űrbe juttatni – írja a The Telegraph brit napilap. Ez közvetlenül földi célpontok ellen nem lenne bevethető, de a műholdak megsemmisítésével olyan kritikus infrastruktúrákat iktathat ki, mint a kommunikáció vagy épp a katonai célzóberendezések.

Mike Johnson házelnök azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy nincs ok a pánikra, mert bár részleteket nem mondhat, kézben tartják a helyzetet. 

Borítókép: A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Starlink műholdjai látszanak az égen Salgótarján Zagyvaróna településrészéről fotózva (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.