Tovább nőhet a brutális lakástűz áldozatainak száma + videók

A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, de az épület még mindig füstöl. Egyelőre négy áldozatot találtak, de ez a szám tovább emelkedhet, mivel tizennégy főt eltűntként tartanak nyilván.

2024. 02. 23. 12:29
null
Valencia, 2024. február 23. Kiégett házaknál tûzoltók Valenciában 2024. február 23-án, miután az elõzõ nap tûz volt a 138 lakásos épületkomplexumban. Négy ember életét vesztette, tizenkilenc eltûnt. MTI/EPA/EFE/Biel Alino Fotó: Biel Alino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb négy ember meghalt és tizenöten megsérültek a csütörtök délután gyulladt, történelminek minősített valenciai lakástűzben. A spanyol hatóságok tájékoztatása szerint azonban az áldozatok száma tovább nőhet, mivel tizennégy főt eltűntként tartanak nyilván, köztük egy négytagú családot, két pici gyerekkel.

Tűzoltók Valenciában 2024. február 23-án, miután az előző nap tűz volt a 136 lakásos épületkomplexumban. Négy ember életét vesztette, tizenkilenc eltűnt. Fotó: MTI/EPA/EFE/Manuel Bruque

A 14 szintes, 136 lakásos tömb gyakorlatilag szénné égett, a tűzoltók továbbra is hűtik a megmaradt, még füstölgő épületszerkezetet. A középső részen található helyiségekbe pedig még be sem tudtak menni.

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, az egyik középső szinten lévő lakásban csaptak fel a lángok csütörtök délután, majd szemtanúk elmondása szerint negyed óra leforgása alatt a tetejéig ellepték az épületet. 

A megkérdezett építészmérnökök elmondták, hogy ennek a 2010 előtt készült ingatlannak a szigetelését gyúlékony purhabból készítették, valószínűleg emiatt terjedt szét a tűz extrém sebességgel a teljes homlokzaton.

Egy megmenekült ukrán család azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az oltást nemcsak a lángok sebessége és az erős szél nehezítette, hanem az is, hogy a tűzoltók túl lassan értek ki a helyszínre.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök péntek délelőtt elindult Valenciába, hogy személyesen fejezze ki együttérzését az érintettekkel és figyelemmel kövesse a tűzoltók munkáját. Valencia polgármestere eközben hivatalos gyásznapot hirdetett, amit a regionális elnök a teljes közösségre kiterjesztett egész hétvégére. 

A nemzetközi szinten ismert Fallas rendezvénysorozat kapcsán erre a hétvégére meghirdetett fiesztákat pedig lefújták.

Az otthon nélkül maradt családok nagy részét valenciai hotelekben helyezték el átmeneti időre. A helyi segélyszervezetek pedig péntek reggel gyűjtést szerveztek, hogy mielőbb legalább ruhát tudjanak szerezni nekik. A polgármester azt mondta: már dolgoznak azon, hogy mielőbb új otthont biztosítsanak az érintetteknek.

 

Borítókép: Tűzoltók Valenciában 2024. február 23-án, miután az előző nap tűz volt az épületkomplexumban. Négy ember életét vesztette, tizenkilenc eltűnt (Fotó: MTI/EPA/EFE/Biel Alino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.