Újabb brutális felvételek az oroszok által elfoglalt Avgyijivkából

Az orosz hadsereg és a velük együtt dolgozó haditudósítók folyamatosan tesznek közzé új felvételeket az elfoglalt Avgyijivkából. Az orosz védelmi minisztérium pedig már olyan, helyi lakossal készített interjút is közzétett, ahol elhangzik: az ottaniak várták az oroszokat.

2024. 02. 20. 13:23
null
Avgyijivka, 2024. február 19. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2024. február 19-én közreadott képen orosz tûzszerészekrõl, miután egységük aknakeresõkkel átfésülte a kelet-ukrajnai Avgyijivka várost. Az orosz hadsereg február 17-én foglalta el a Donyeck melletti várost, és ellenõrzése alá vette az avdijivkai (avgyijivkai) kokszoló- és vegyiüzemet. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte ontják magukból az új felvételeket az oroszok, miután elfoglalták a kelet-ukrajnai Avgyijivkát. Az orosz sajtó napok óta a győzelemről és az ukrán kivonulásról szól. Mindez komolyan erősíti Moszkva sikerpropagandáját is. Nemhiába a mondás: a történelmet a győztesek írják.

Alább szemezgettünk az új felvételekből.

A videókon azt is láthatjuk az oroszok tálalásában, amint ukrán hadifoglyok az avgyijivkai kokszüzem közelében segítenek hordágyra tenni egy sérült orosz katonát. Az oroszok a bejegyzésben hozzáteszik: az ukránok mosolyognak, és valóban boldogok, hogy számukra véget ért ez a pokol. Most várja őket a nyugodt hadifogság jó ellátással, hiszen túlélték.

Az alábbi videó ennél már sokkal megrázóbb, hiszen az orosz háborús propaganda sem válogat az eszközökben. Itt azt írják, hogy az orosz 9-es számú dandár nagyon sok ukrán katonát „semmisített meg” Avgyijivka közelében. Hozzáteszik: az ukránoknak hatalmasak a veszteségei, de így is folytatják a katonák beküldését a húsdarálóba.

A következő felvételen, amelynek sarkában már az orosz védelmi minisztérium logója áll, azt mutatják be a haditudósítók, hogy milyen az élet a „felszabadított” Avgyijivkában. Szétlőtt házak, aláaknázott utcák… 

És egyszercsak megjelenik Szergej, aki egy szétlőtt Hruscsovka (abban az időben épült lakóház) és egy panelház közötti udvaron elmondja, hogy borzalmas volt az elmúlt két éve, de már tíz éve is stresszben élt. Folyamatosan segít a helyieknek vizet szivattyúzni az áramfejlesztőkkel. Megtudjuk, hogy a rokonai Oroszoszországban, Rosztovban és Voronyezsben élnek, a fia pedig Moszkvában van. Azt is elmeséli, hogy ezen az udvaron állt egy páncéltörő ágyú, majd úgy folytatja, hogy a helyiek mindannyian várakozó állásponton voltak.

Egy vegyesbolt mellett laktak, ahova, ahogyan fogalmaz az ukránokról: „mindig bejöttek a szakállas disznók, és ijesztgettek bennünket, és azt akarták, hogy, mi férfiak elhagyjuk a várost. Üvöltöztek velünk, hogy legszívesebben megölnének, hiszen potenciális ellenségek vagyunk. Ezek a védőink…” – tette hozzá a férfi.

Szergej úgy fejezte be a mondanivalóját: ő ukrán nemzetiségűnek vallja magát, hiszen ukrán volt az apja, és büszke volt arra, amikor az orosz Voronyezs melletti faluban élő nagyszüleihez ment látogatóba, akik azt mondták, hogy megjöttek Ukrajnából a rokonok. Most pedig szégyelli, ami az országából lett. Kirabolták, tönkretették…

Borítókép: 2024. február 19-én közreadott kép orosz tűzszerészekről, miután egységük aknakeresőkkel átfésülte a kelet-ukrajnai Avgyijivka várost  (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.