„Ukrajna már nem létezne a Nyugat támogatása nélkül”

Bár Alexander Stubb csak március elsejével foglalja el a finn elnöki posztot, máris meghívást kapott Kijevbe. A megválasztott államfő erről vasárnap Münchenben beszélt a sajtónak, ahol annak a véleményének is hangot adott, hogy a nyugati támogatás nélkül Ukrajna már nem is létezne.

2024. 02. 19. 10:39
null
FINLAND-EU-VOTE-EPP Fotó: JUSSI NUKARI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij Uukrán elnök meghívta Kijevbe Alexander Stubb megválasztott finn államfőt – számolt be róla Stubb a két vezető müncheni megbeszélését követően – tette közzé az Yle finn közszolgálati médium.

Amikor a finn politikust arról kérdezték, hogy kudarcot vallott-e a Nyugat Ukrajna támogatásában, Stubb így felelt:

Ha a Nyugat nem támogatta volna Ukrajnát, akkor az már nem létezne.

A megbeszélés során az ukrán elnök is megköszönte Finnország támogatását.

Rendkívül hálásak vagyunk az önök országának és népének az Ukrajnával és az ukránokkal szembeni rendíthetetlen támogatásért és meleg hozzáállásért. Önök a teljes körű háború első napjai óta velünk vannak

− idézi Zelenszkij szavait az Ukrinform ukrán hírügynökség.

Alexander Stubb Finnország külügyminisztere volt, amikor 2008-ban Oroszország megtámadta Georgiát. Mint elmondta, az a háború kisebb ügy volt Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, Ukrajna viszont nem az.

Ez a háború túl nagy ahhoz, hogy Putyin belebukjon, és ez az, ami eléggé problematikussá teszi

– véli Stubb.

A megválasztott finn elnök szerint Oroszországot felelősségre kell vonni az Ukrajna elleni invázió és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halála miatt. Ennek módja azonban már Stubb szerint is nehéz kérdés.

Én személy szerint remélem, hogy Kína is bekapcsolódna

– mondta el az újságírónak Alexander Stubb, aki az ukrán elnök mellett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, Jonas Gahr Stöhre norvég miniszterelnökkel, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterrel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is találkozott Münchenben.

A korábbi miniszterelnök Stubb, a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltje a voksok 51,6 százalékát kapta a finn elnökválasztás február 11-én megtartott második fordulójában, így legyőzte a liberális zöldpárti Pekka Haavisto volt külügyminisztert. Alexander Stubb március elsejével veszi át az elnöki tisztséget Sauli Niinistö jelenlegi államfőtől, aki 2012 óta töltötte be a pozíciót.

Borítókép: Alexander Stubb megválasztott finn elnök (Fotó: Jussi Nukari/Lehtikuva/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.