Lujza 2024. március 2.
logo

Az új finn elnök március elsejével veszi át a teendőket a leköszönő államfőtől

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2024.02.12. 06:43 2024.02.12. 07:44
Az új finn elnök március elsejével veszi át a teendőket a leköszönő államfőtől

Alexander Stubb korábbi miniszterelnök  a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltjeként a voksok 51,6 százalékát kapta, míg a liberális zöldpárti Pekka Haavisto volt külügyminiszter a szavazatok 48,4 százalékával a második helyen végzett.
Stubb kijelentette, hogy győzelmét élete legnagyobb megtiszteltetésének tartja. Úgy fogalmazott, nyugodtnak és alázatosnak érzi magát, ugyanakkor végtelenül boldognak és hálásnak.
Haavisto gratulált Stubbnak a győzelméhez. 

Úgy vélem, Finnországnak jó elnöke lesz. Alexander Stubb tapasztalt, a feladathoz értő személy

– jelentette ki Haavisto.
A finn igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a több mint 4,5 millió választópolgár 67,6 százaléka, vagyis több mint hárommillióan járultak a szavazóurnákhoz.
 

Borítókép: Alexander Stubb korábbi miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltje (b) és a független jelöltként induló liberális zöldpárti Pekka Haavisto kezet fog az eredményvárón Helsinkiben 2024. február 11-én, a finn elnökválasztás második fordulójának napján (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.