Az új finn elnök március elsejével veszi át a teendőket a leköszönő államfőtől

Alexander Stubb korábbi miniszterelnök a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt jelöltjeként a voksok 51,6 százalékát kapta.

Forrás: MTI2024. 02. 12. 6:43
HAAVISTO, Pekka ; STUBB, Alexander
Helsinki, 2024. február 11. Alexander Stubb korábbi miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltje (b) és a független jelöltként induló liberális zöldpárti Pekka Haavisto kezet fog az eredményvárón Helsinkiben 2024. február 11-én, a finn elnökválasztás második fordulójának napján. MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Fotó: Heikki Saukkomaa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander Stubb korábbi miniszterelnök  a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltjeként a voksok 51,6 százalékát kapta, míg a liberális zöldpárti Pekka Haavisto volt külügyminiszter a szavazatok 48,4 százalékával a második helyen végzett.
Stubb kijelentette, hogy győzelmét élete legnagyobb megtiszteltetésének tartja. Úgy fogalmazott, nyugodtnak és alázatosnak érzi magát, ugyanakkor végtelenül boldognak és hálásnak.
Haavisto gratulált Stubbnak a győzelméhez. 

Úgy vélem, Finnországnak jó elnöke lesz. Alexander Stubb tapasztalt, a feladathoz értő személy

– jelentette ki Haavisto.
A finn igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a több mint 4,5 millió választópolgár 67,6 százaléka, vagyis több mint hárommillióan járultak a szavazóurnákhoz.
 

Borítókép: Alexander Stubb korábbi miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltje (b) és a független jelöltként induló liberális zöldpárti Pekka Haavisto kezet fog az eredményvárón Helsinkiben 2024. február 11-én, a finn elnökválasztás második fordulójának napján (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.