Ursula von der Leyen második ciklusra készül az Európai Bizottság élén

Előzetes jelentések szerint a hétfőn fél 1-kor kezdődő sajtótájékoztatón jelenthetik be, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke ismét indulhat a testület vezetői székéért. A német politikus 2019 decemberében kezdte meg hivatalát, ám korántsem biztos még, hogy megválasztják. Von der Leyen nevéhez az utóbbi időben olyan politikákat kötöttek, mint a védelmi kiadások növelése, valamint a zöldpolitika, ugyanakkor világszerte lehetett olvasni korrupciós ügyeiről, nevezetesen a vakcinabotrányról és a tavaly nyári görögországi luxusnyaralásáról.

2024. 02. 19. 9:02
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2024. február 14. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke megszólaltatja a tanácskozás kezdetét jelzõ csengõt az uniós testület heti ülésén Brüsszelben 2024. február 14-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második ciklusra készül az Európai Bizottság élén a jelenlegi elnök, Ursula von der Leyen. A Politico brüsszeli lap azt írta, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfőn ülésezik a berlini Konrad-Adenauer-Hausban, majd a párt vezetősége fél egy környékén kezdi meg sajtótájékoztatóját, amelyen várhatóan bejelentik, hogy Európa legbefolyásosabb nőjét második ciklusra jelölik.

Miközben Oroszország háborút folytat Ukrajnában, Donald Trump volt amerikai elnök visszatérhet hivatalába, és a szélsőjobboldaliak egyre nagyobb teret hódítanak az EU-ban, a vezetők stabilitásra és biztos kezekre vágynak. A legtöbben egyetértenek abban, hogy von der Leyen, a korábbi védelmi miniszter megfelel a célnak

– összegezte a Politico, mit jelenthet a bizottság elnökének újabb ciklusa.

A lap azonban hozzátette: még ha a CDU-t magába foglaló Európai Néppárt (EPP) többséget is szerez a júniusi európai parlamenti választásokon, nincs garancia von der Leyen második ciklusára. Az Európai Bizottság elnökének személyéről ugyanis az uniós vezetők döntenek, továbbá két másik párt támogatására is szükség van. A Financial Times brit gazdasági lap szerint utóbbiak a görög Új Demokrácia és a Donald Tusk lengyel miniszterelnök vezette Polgári Platform pártok lehetnek, amelyek szintén az EPP tagjai. A Friedrich Merz vezette CDU azonban nem szándékozik ingyen támogatni a német politikust.

A párt azt szeretné, ha von der Leyen konzervatívként kampányolna, tehát a zöldpolitika helyett a gazdaságra, a migrációra és a védelemre helyezné a hangsúlyt.

Eddig a német politikus vonakodott reagálni az indulásáról szóló hírekre, ám szombaton már arról beszélt, ha megválasztják az Európai Bizottság elnökévé, új védelmi biztosi posztot hoz létre, hogy felügyelje az európai védelmi ipar brüsszeli támogatását. Von der Leyen 2019 decemberében kezdte meg elnöki feladatait a testületben, megbízatása idén jár le.

 

Von der Leyen botrányaitól volt hangos a tavalyi év

Noha a nemzetközi sajtó szerint jó esélyek vannak von der Leyen második ciklusára, az elmúlt évek nem voltak botrányoktól mentesek. Tavaly még mentelmi joga is veszélybe került, miután korrupcióval vádolva meg őt egy belga lobbista, Frédéric Baldan beperelte von der Leyent.

A The New York Times amerikai napilap már 2021 áprilisában arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen és az amerikai Pfizer igazgatója, Albert Bourla olyan sms-eket váltottak egymással, amelyek elősegítették a gyógyszercéget hatalmas haszonhoz juttató vakcinabeszerzési megállapodást.

Tavaly nyáron pedig azzal került címlapokra Európa legbefolyásosabb nője, hogy Kiriákosz Micotákisz krétai luxusnyaralójában pihent férjével egy háromnapos látogatás keretében. A nyaralásra ráadásul akkor került sor, amikor több görög uniós tisztviselő hatalmas korrupciós botrányba keveredett.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.