Vizsgálatot követelnek a republikánusok Biden mentális egészségét illetően

Nem magánügy Joe Biden romló szellemi állapota – írta az elnök orvosának az egyik képviselő, hozzátéve, hogy az amerikaiaknak joguk van tudni, milyen állapotban van a főparancsnokuk.

2024. 02. 16. 11:02
BIDEN, Joe
Wilmington, 2024. február 4. Joe Biden amerikai elnök a dél-karolinai elõválasztás alakulását követi óriáskivetítõn a Demokrata Párt kampányközpontjában, a Delaware állambeli Wilmingtonban 2024. február 3-án. Biden megnyerte a Demokrata Párt elsõ hivatalos elõválasztását, amelyen arról döntöttek, hogy az állam választói kit szeretnének dempkrata elnökjelöltként látni a novemberi 5-i elnökválasztáson. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden orvosa, Dr. Kevin O’Connor szerint felesleges kognitív képességeket mérő tesztet végezni az amerikai elnökön a hamarosan sorra kerülő kivizsgálása során, hiszen az elnök naponta bizonyítja az alkalmasságát. Ezt azonban nem mindenki látja így, és az egyik republikánus képviselő, Wesley Hunt tollat is ragadott, hogy meggyőző érvet kérjen O’Connortől a teszt elmaradására. A döntés „különösen aggasztó, tekintettel az elnök memóriájának jelentős romlására rávilágító közelmúltbeli eseményekre” − idézi Hunt levelét a Breitbart amerikai hírportál.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A képviselő szerint a jelenlegi, fegyveres konfliktusokkal és határválsággal terhelt helyzetben „az amerikaiaknak megerősítésre van szükségük, hogy országunkat olyan személy irányítja, aki mentálisan és fizikailag is képes ellátni a főparancsnoki feladatokat”.

Wesley Hunt nincs egyedül a kétségeivel. Bár a demokraták igyekeznek üres jobboldali támadásnak beállítani a Biden alkalmasságát firtató kérdéseket, az ABC amerikai televízió által közzétett közvélemény-kutatás szerint a független szavazók 91 százaléka és a demokraták 73 százaléka is aggódik az elnök szellemi hanyatlása miatt. Biden legutóbb épp akkor csinált bolondot magából, amikor egy sajtótájékoztatón a szellemi alkalmasságát próbálta bizonygatni az újságíróknak, de közben összekeverte Egyiptomot Mexikóval.

Bár ez csak egy volt a közelmúlt hasonló kínos hibái közül, a Fehér Ház továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy az elnökkel minden rendben van. Andrew Bates helyettes sajtótitkár az X-en egyenesen azt írta, hogy nem Bidennek, hanem az amerikai médiának vannak „kollektív memóriaproblémái” − számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.