A szenegáli államfő feloszlatta a kormányt és új időpontot tűzött ki az elnökválasztásra

Macky Sall szenegáli elnök szerdán feloszlatta Amadou Ba kormányát és új miniszerelnököt nevezett ki Sidiki Kaba, az addigi belügyminiszter személyében − közölte az RTS állami rádió.

Forrás: MTI2024. 03. 07. 6:19
SALL, Macky
Párizs, 2015. február 6. Macky Sall szenegáli elnök beszédet mond a francia-afrikai fórumon Párizsban 2015. február 6-án. (MTI/EPA/Pool/Ian Langsdon) Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfői hivatal indoklása szerint ezzel Ba, aki a kormánykoalíció elnökjelöltje, kampányára összpontosíthat.

Mindemellett a nyugat-afrikai ország kormánya közleményben tudatta, hogy Sall az elnökválasztást áttette március 24-re.

Nem sokkal korábban a szenegáli alkotmánybíróság megállapította, hogy a nemzeti párbeszéd bizottság javaslata, miszerint az elnökválasztást június 2-re kellene kitűzni, az ország alaptörvényébe ütközik. A törvényszék arra hivatkozott, a voksolást még az előtt meg kell tartani, hogy Sall mandátuma lejárna április 2-án.

A szenegáli elnök február 3-án jelentette be, hogy a választási eljárással és jelöltállítással kapcsolatos viták miatt decemberre halasztja a február 25-re kiírt elnökválasztást; hozzátéve, hogy a választás szabadsága és átláthatósága érdekében „nemzeti párbeszédet” kezdeményez.

Az ellenzék nem fogadta el a döntést és alkotmányos puccs elkövetésével vádolta meg az elnököt, miután az alkotmánybíróság több elnökjelöltet is kizárt a versenyből. A kizárt aspiránsok szerint a jelöltállítás szabályait nem alkalmazták igazságosan, de a hatóságok elutasították ezt az érvelést. 

Az ellenzék tüntetésre szólította fel támogatóit, majd a rendfenntartó erők és a tüntetők között kialakult utcai összecsapásokban négyen meghaltak.

Az alkotmánybíróság pár nappal később jogellenesnek mondta ki a halasztást, és arra kérte az elnököt, hogy a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb a hivatali mandátumának lejárta, április 2-a előtti időpontra írja ki és szervezze meg az elnökválasztást.

A nemzeti párbeszéd bizottság a múlt héten vetette fel, hogy júniusra lehetne kitűzni a voksolást, s javasolta, hogy utódja hivatalba lépéséig Sall maradjon hivatalban.


Borítókép: Macky Sall szenegáli elnök (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.