Az amerikai elnökhöz utazik Erdogan

Tervek szerint május 9-én az Egyesült Államokba utazik Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel tárgyaljon. A két NATO-tagállam kapcsolata az utóbbi időben korántsem volt viharoktól mentes, a fordulatot többek között Törökország januári döntése jelentette, melynek értelmében F–16-os vadászgépek és modern felszerelésekért cserébe ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

2024. 03. 29. 13:38
ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török államfő beszédet mond a harmadik alkalommal megrendezett Antalyai Diplomáciai Fórumon a törökországi Antalyában 2024. március 1-jén.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború, védelmi együttműködés és a terrorizmus elleni küzdelem – előrejelzések szerint ezekben a témákban fog egyeztetni Recep Tayyip Erdogan az amerikai elnökkel a május 9-én esedékes amerikai útja során.

Noha a török államfő az utóbbi években többször járt az Egyesült Államokban, a Reuters hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, Biden elnöksége alatt most fogadják először a Fehér Házban,  ez legutóbb még Donald Trump volt amerikai elnök idején, 2019-ben történt.

Annak ellenére, hogy Ankara és Washington is tagja a NATO-nak, az utóbbi időben nem igazán voltak feszültségtől mentesek a török–amerikai kapcsolatok.

A fordulatot többek közt Törökország januári döntése jelentette, melynek értelmében ratifikálta a török parlament Svédország NATO-tagságát – cserébe Ankara F–16-os vadászgépeket és modern felszereléseket kért a nyugati nagyhatalomtól. A közel-keleti Szíriában azonban mindkét hatalom jelen van, ami továbbra is feszültséget okoz a felek között: az Egyesült Államok ugyanis olyan kurd fegyvereseket támogat, akiket a törökök terroristának tartanak. Szintén nincs egyetértés az izraeli háborúban, melyet Erdogan nem ítélt el nyíltan, miközben Biden Izrael oldalára állt.

Biden és Erdogan találkozójáról eddig még nem sok részlet derült ki, már nagy erőkkel zajlanak az előkészületek. Csütörtökön és pénteken Hakan Fidan török külügyminiszter, valamint Yasar Güler nemzetvédelmi miniszter egyeztettek az amerikai képviselőház tagjaival.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő beszédet mond a harmadik alkalommal megrendezett Antalyai Diplomáciai Fórumon a törökországi Antalyában 2024. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.