Brüsszel újból megerősítette: perre vinnék, ha pénzt adnak Magyarországnak

Erőteljesen küzd az Európai Parlament az Európai Bizottsággal, miután a testület feloldott bizonyos befagyasztott forrásokat Magyarország számára.

2024. 03. 14. 16:01
VON DER LEYEN, Ursula; METSOLA, Roberta
Párizs, 2024. január 5. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán 2024. január 5-én. Jacques Delors 2023. december 27-én hunyt el 98 éves korában. MTI/EPA/Reuters pool/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke az elnökök értekezlete elé terjesztette az Európai Bizottság bíróság elé citálásának ügyét – noha az eljárásrend nem kötelezte erre. Mint ismert, az EP azért kapott vérszemet, mert a bizottság feloldott bizonyos befagyasztott forrásokat Magyarország számára, miután úgy ítélte meg, hogy azok feltételeit teljesítette a kormány.

Az elnökök értekezlete az Európai Parlament elnökéből és a képviselőcsoportok elnökeiből (illetve egy szavazati joggal nem rendelkező képviselőből) áll. A politikai szerv szervezi és ütemezi az Európai Parlament munkáját. 

Az értekezlet ülésén megerősítették – értesüléseink szerint a konzervatív pártvezetők és a balra csúszó néppárti elnök kivételével –, hogy az Európai Parlament elnöke az eljárási szabályzat szerint utasítani fogja a jogi szolgálatot a jogi eljárás előkészítésével.

Bár a néppárt az elmúlt években egyre inkább csatlakozott a balliberális fősodor napirendjéhez, azért sem támogathatta a kezdeményezést teljes mellszélességgel, mert a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen saját jelöltjük.

Korábban lapunknak Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője kommentálta az ügyet.

Jogi értelemben nonszensz, amit az Európai Parlament csinál, hiszen itt nem másról van szó, mint arról, hogy saját politikai igényének jogi kikényszerítéséért – a jogi korlátokat figyelmen kívül hagyva – fordulna az Európai Bírósághoz. Azt várja el, hogy az Európai Unió Bírósága azért semmisítse meg az Európai Bizottság döntését a Magyarországnak járó uniós forrásokról, mert az nem vette kellő mértékben figyelembe az Európai Parlament politikai érveit

– helyezte kontextusba a folyamatokat a képviselő. Hozzátette: veszélyes irány a demokrácia és a politika eljogiasítása, akárcsak a jogi eljárásokba szűrődő politikai elfogultság az EU működésében.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.