Egy muszlim terrorszervezet tagjait tartóztatták le egy mecsetben Svédországban

Négy férfit tartóztattak le péntek délután a Stockholmtól délre fekvő Tyresö községben egy mecsetnél terrorizmus és szervezett bűnözésben való részvétel vádjával, és fegyvereket is lefoglalt a rendőrség. A kormány által finanszírozott Svéd Muszlim Szövetség is érintett az ügyben, az ő helyiségükben is találtak bizonyítékokat.

2024. 03. 09. 14:36
Fegyver
Illusztráció (Pexels) Fotó: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vannak olyan személyek, akiknél összefüggést látunk svédországi súlyos bűncselekményekkel, valamint nemzetközi kapcsolatokat az Iszlám Állam terroristacsoporttal– nyilatkozta Fredrik Hultgren-Friberg, a Säpo, a svéd biztonsági szolgálat sajtószóvivője a letartóztatásokkal kapcsolatban, számolt be róla a Remix hírportál.

A Stockholmtól délre fekvő Tyresö községben csütörtök délután a rendőrség őrizetbe vett négy férfit egy mecsetnél, akiket azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista terrortámadások előkészítésében vettek részt, és kapcsolatban álltak a szervezett bűnözéssel, továbbá terrorizmussal és fegyverekkel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolták meg őket. 

Amit elmondhatok, az az, hogy régóta tudunk ezekről az emberekről, és erőfeszítéseket tettünk a fenyegetés elhárítására irányuló terveik ellen

– nyilatkozta a szóvivő. 

Az SVT svéd állami televízió beszámolója szerint két, húsz év körüli gyanúsítottat már régebb óta megfigyelés alatt tartottak a hatóságok bűnözői múltjuk miatt. Az egyikük már 11 éves kora óta folytat bűnözői tevékenységet, és  Svédország mellett elsősorban Marokkóban tartózkodik. 

Nemcsak a mecset területén folyt a rendőrségi razzia, hanem több helyszínen, például egy raktárépületben, ahol fegyvereket foglaltak le, amiket feltételezhetően terrortámadásokhoz akartak felhasználni. Az egyik helyiség a kormány által finanszírozott Svéd Muszlim Szövetségé, ahol feltételezhetően muszlim terroristák folytatták tevékenységüket és tartottak fenn kapcsolatot a muszlim terrorista milícia szomáliai bázisával– olvasható a svéd Samnytt lapban. 

Ez megerősíti, hogy nagy a terrorfenyegetettség Svédországgal szemben, és hogy a biztonsági rendőrség intenzíven és folyamatosan dolgozik az ilyen típusú súlyos bűncselekmények megelőzése érdekében

– nyilatkozta az akciót követően Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter. 

Kiemelte, hogy az akció és annak eredménye az iszlám terror növekvő veszélyének bizonyítéka volt. 

Hangsúlyozta, ez azt mutatja, hogy fontos a strukturált és kitartó munka a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség, valamint a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.