Erasmus-vita: tovább húzzák az időt Brüsszelben

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője szembesítő kérdések mentén próbált választ kifacsarni az Európai Bizottság képviseletétől a magyar diákok jogfosztottságának ügyében.

2024. 03. 12. 7:08
Diákok a MOME egyetem kampuszán.
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága és a költségvetési bizottsága közös vitát folytatott az Erasmus+ program hozzáférhetőségéről. A vitán Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője is felszólalt, aki az Erasmus+ programból kizárt magyar modellváltó egyetemeken tanuló diákok, professzorok és a Horizont programból kizárt kutatók helyzetét vitte a plénum elé.

Képviselőként, pedagógusként és szülőként is szeretném kihangsúlyozni mennyire elfogadhatatlan és aránytalan az, hogy kétszázezer magyar diákot, húszezer oktatót és húszezer kutatót, tehát összesen csaknem negyedmillió európai uniós polgárt érint hátrányosan a kizárás

– fogalmazott, hozzátéve, hogy tarthatatlannak tartja azt a magatartást, hogy bár a magyar kormány a bizottság számos feltételét teljesítette, mindig újabbakkal és újabbakkal áll elő. 

A képviselő kiemelte, hogy a Magyarország elé állított 17 kondicionalitási feltétel közül összesen kettő vonatkozott a modellváltó egyetemekre, amiket a magyar kormány már teljesített is. A teljesítés után Brüsszel újabb feltételekkel állt elő.

Bocskor Andrea Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztost kérdezte arról, hogy mikor fognak válaszolni arra a kérdésre, hogy  a tavalyi pályázati forrásokhoz kapcsolódóan meghosszabbítják-e a határidőt 2024. május 31-ig.

Ivanova biztos válaszában kiemelte, hogy folyamatban vannak a megbeszélések, de teljesen elkötelezett az iránt, hogy megállapodást érjenek el az ügyben.

Az ülés zárásában Bogdan Rzonca, a lengyel PiS képviselője is felvetette, hogy problémás, hogy ennyi magyar diákot, oktatót és kutatót kizártak EU-s programokból. Bocskor Andrea második felszólalásában azt kérdezte, hogy nem tűnik-e nyilvánvaló időhúzásnak az, hogy az Európai Bizottság négy hónapja nem válaszol Magyarország javaslatcsomagjára.

Önök, az európai intézmények olyan országnak a kutatóit, diákjait zárják ki az európai mobilitási programokból, amely ország az elmúlt évben két Nobel-díjast is adott. Hol itt az igazság? Hol itt az arányosság?

– tette fel a kérdést a Fidesz EP-képviselője, amire hasonló válasz érkezett, miszerint a tárgyalások zajlanak, körültekintőnek kell lenni és még nem találtak mindkét fél számára kielégítő megoldást.

Borítókép: Diákok a MOME egyetem campusán (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.