Évtizedek óta nem látott hadgyakorlattal készül a NATO Oroszország ellen + videó

Kilencvenezer katonával készülnek egy esetleges Oroszország elleni háborúra a szövetségesek.

2024. 03. 16. 13:53
PRINCE
Európa, 2024. február 29. A brit királyi haditengerészet 820-as légi századának Merlin HM Mk2 helikoptere tüzel a Prince of Wales brit repülõgéphordozó felett a NATO Steadfast Defender 24 fedõnevû tengeri és szárazföldi hadgyakorlatán egy meg nem nevezett helyszínen 2024. február 27-én. A katonai szövetség februártól májusig tartó gyakorlatán 31 NATO-tagállam és Svédország fegyveres erõi mintegy 90 ezer katonával vesznek részt, ebbõl 20 ezer a brit katona. A több helyszínen Németország, Lengyelország és a balti államok területén végzett katonai mûveletek során a szövetséges alakulatok a NATO területe elleni esetleges támadás elhárítását gyakorolják. MTI/AP/Brit királyi haditengerészet/Stuart Dickson Fotó: Stuart Dickson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek óta nem látott hadgyakorlatot tart a NATO 2024-ben, ami jelenleg is zajlik a Stadfast Defenders név alatt, és mind a 32 szövetséges ország részt vesz benne több mint kilencvenezer katonával.

Zajlik a gyakorlat. Fotó: AFP

A NATO különböző országaiban végrehajtott gyakorlat a NATO új védelmi tervein alapul, és bemutatja, hogy a szövetség képes gyorsan bevetni az Észak-Amerikából és a szövetség más részeiből érkező erőket Európa védelmének megerősítésére. 

Világosan demonstrálja a Stadfast Defenders a NATO transzatlanti egységét, erejét és eltökéltségét, hogy mindent megtegyünk egymás és közös értékeink védelmében – írják a hivatalos YouTube-csatornájukon.

A hadgyakorlaton részt vesz több mint ötven haditengerészeti eszköz, beleértve a repülőgép-hordozókat, fregattokat, korvetteket és rombolókat is. Több mint nyolcvan légi jármű, köztük F35-ösök, FA18-sok, Harrier, F15-ösök, helikopterek és pilóta nélküli légi járművek. Ezenkívül több mint 1100 harcjármű, köztük 166 harckocsi, 533 gyalogsági harcjármű (IFV) és 417 páncélozott személyszállító (APC). 

Földön, vízen, levegőben. Fotó: AFP

Ahogy a szövetség írja, az STDE24 egy nemzeti és többnemzetiségű nagyszabású gyakorlatsorozat, amely 2024. január 24-től május végéig tart.

Borítókép: A brit királyi haditengerészet 820-as légi századának Merlin HM Mk2 helikoptere tüzel a Prince of Wales brit repülőgéphordozó felett a NATO Steadfast Defender 24 fedőnevű tengeri és szárazföldi hadgyakorlatán egy meg nem nevezett helyszínen 2024. február 27-én. A katonai szövetség februártól májusig tartó gyakorlatán 31 NATO-tagállam és Svédország fegyveres erői mintegy kilencvenezer katonával vesznek részt, ebből húszezer a brit katona. A több helyszínen Németország, Lengyelország és a balti államok területén  végzett katonai műveletek során a szövetséges alakulatok a NATO területe elleni esetleges támadás elhárítását gyakorolják. (Fotó: MTI/AP/Brit királyi haditengerészet/Stuart Dickson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.