Ezért tud Ukrajna szinte naponta újabb Szu–34-est megsemmisíteni az ukrán elemzők szerint

Az Unian ukrán információs ügynökség honlapján olvasható cikk magyarázatot kíván adni arra, hogy állításuk szerint miért tud olyan sikeres lenni az ukrán légvédelem a Szu–34-esek megsemmisítésénél.

2024. 03. 03. 16:37
Destroyed vehicles in Lyman
The remains of a downed Russian Sukhoi Su-34 fighter bomber are pictured in Lyman, Donetsk Region, eastern Ukraine. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Yuliia Ovsiannikova / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Yuliia Ovsiannikova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint légvédelmük február folyamán megsemmisített 2 db Szu–35-ös, 10 db Szu–34-es nehéz vadászbombázót és egy db A–50-es repülőgépet. Azóta naponta – például március 2-án is – érkeznek a hírek az ukrán oldalról újabb orosz repülőgépek megsemmisítéséről, bár a hírek és videók hitelességét ukrán oldalról is egyre többen megkérdőjelezik. 

Az egyik legfrissebb elemzés az Unian ukrán információs ügynökség honlapján látott napvilágot. Ebben olvasható a magyarázat arra, hogy miért sikerülhet az ukrán források szerint ennyi orosz repülőt megsemmisíteni. A Szu–34-es típusú gépnek a támadás során az abból való kijutási esélye lényegesen kisebb, mint a Szu–35-ösé, ami négy tonnával könnyebb és nagyobb tolóerővel rendelkezik. A Szu–34-esnek a manőver végrehajtása előtt bombákat kell ledobnia, ami ahhoz vezet, hogy a manőverezés lehetősége korlátozottabb lesz.

Az Unian a Defense Express ukrán média- és tanácsadó cég elemzőire hivatkozva kijelentette, hogy Patriot PAC-2/GEM+ légvédelmi rakéta kilövése során történt akciókról van szó a Szu–34-esek megsemmisítésénél. A rakéta kilövését követő másodpercek sokat számítanak, sok múlik a repülőgép manőverező képességén és a megengedett túlterhelésen, ami a Szu–34-nél 7G, míg a Szu–35 esetén 9G.

A cikk a Háborús Tanulmányok Intézetének elemzőire hivatkozva állítja, hogy az oroszok taktikai okokból készek további veszteségeket elkönyvelni. 

A repülőgépek megsemmisítésével kapcsolatban egyébként csak ukrán oldalak adtak hírt, ráadásul egyre többen kérdőjelezik meg ukrán oldalról is azok hitelességét. 

Anatolij Sharij blogger például a közösségi oldalán arról írt, hogy 

az állítólag a lelőtt Szu–34-esről közzétett felvételen nem más látható, mint tarlóégetésből felszálló füst.

Bár több videó is felkerült a közösségi oldalakra, ami a Szu–34-esek kilövését mutatja, ezek kapcsán több esetben a feltöltők is beismerik, hogy nem valós jelenetet ábrázol. Az alábbi videó készítője is megosztja, hogy az élethűnek tűnő képsorok szimulációs programmal készültek.  

Borítókép: Lezuhant orosz Szu–34-es vadászbombázó maradványai (Fotó: Yuliia Ovsiannikova/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.