Taurus-botrány: fejek fognak hullani Berlinben

A napokban kiszivárgott beszélgetés körüli botrány csak újabb érvet szolgáltatott Olaf Scholz német kancellár számára, hogy ragaszkodjon korábbi döntéséhez. Németország továbbra sem szállít Taurus rakétákat Ukrajnának.

Forrás: faz.de2024. 03. 03. 10:46
Taurus rakéta (ne használd!)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változtat az álláspontján Olaf Scholz német kancellár: továbbra sem hajlandó Taurus rakétákat küldeni Ukrajnának. Ebben a döntésében csak megerősítette, hogy az oroszok közzétették négy német katonai vezető lehallgatott beszélgetését és annak leiratát, miután a Bundeswehr magas rangú tagjai titkosítás nélküli csatornát használtak a szigorúan bizalmas beszélgetésre. A beszélgetés kiszivárgása több szempontból óriási blama a német katonai vezetés számára. 

A megbeszélés – amelyre az egyik résztvevő ráadásul egy szállodából jelentkezett be – célja az volt, hogy egy prezentációt állítsanak össze Boris Pistorius német védelmi miniszter számára a Taurus rakéták ukrajnai alkalmazásáról.

A beszélgetésből kiderül, hogy a németek szeretnék lerombolva látni a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi hidat, és erre alkalmasnak is tartják a Taurusokat. Igaz, a kívánt hatás eléréséhez akár tíz-húsz rakétára is szükség lehet, és az egyik tiszt szerint még így sem biztos a siker – számol be a részletekről a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap.

A vita nagy része arról szól, hogy a németeknek milyen adatokat kellene szolgáltatniuk a cirkálórakéták célzásához, de a fegyverrendszer technikai működése is szóba kerül a felvételen.

A négyes azt is megvitatta, hogyan lehetne a német részvételt elrejteni vagy az ipari szereplők bevonásával kevésbé közvetlennek feltüntetni.

Vagy, ami persze szintén lehetséges, hogy az adatállományt elküldik Lengyelországba, és valahol Lengyelországban van az átadás, átvétel, és valaki autóval odahajt. És azt hiszem, hogy ezt részletesen meg kell vizsgálni, és akkor is lesznek lehetséges megoldások

– vetette fel az egyik tiszt.

A felvételen szó esik arról is, hogy milyen repülőgépeket lehetne felszerelni a rakétákkal és hogyan, illetve mennyi időbe telne kiképezne az ukránokat a fegyverrendszer használatára.

A tisztek azt is világossá tették, hogy a Bundeswehr legfeljebb kétszer 50 rakétánál többet nem tudna szállítani, ha eleget akarna megtartani magának.

Az szinte biztos, hogy a botrány után fejek fognak hullani Berlinben, a FAZ azonban valószínűtlennek tartja, hogy a kancellár menesztené Pistoriust, aki az ingatag koalíciós kormány legnépszerűbb tagja.

Borítókép: Taurus KEPD 350 (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.