Kiderült, mi vezetett a német lehallgatási botrányhoz

Német katonai vezetők a Krími híd lerombolásáról beszéltek, Boris Pistorius német védelmi miniszter megszólalt az ügyben.

Forrás: MTI2024. 03. 05. 17:42
PISTORIUS, Boris; SCHOLZ, Olaf
Olaf Scholz német kancellár (j) és Boris Pistorius védelmi miniszter a heti kormányülésen a berlini kancellári hivatalban 2024. február 21-én. Fotó: Hannibal Hanschke Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Szingapúrban tartózkodó német tábornok figyelmetlensége vezetett a lehallgatási botrányhoz, amelynek keretében nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen német katonai vezetők a Krími híd lerombolásának lehetőségét elemezték – ismertette kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter a MAD katonai hírszerzés első vizsgálati eredményeit az ügyben. A szociáldemokrata politikus szerint nem a német hadsereg kommunikációs rendszerével volt hiba, hanem „egyéni hibáról” van szó, amely „véletlenszerű találathoz” vezetett egy nagyszabású orosz lehallgatási akció során a szingapúri légi bemutatón. – Kommunikációs rendszereinket nem törték fel – hangsúlyozta. Elmondása szerint személyi következményeket egyelőre nem vonnak le.

Amennyiben semmi rosszabb nem kerül napvilágra, akkor nem fogok feláldozni legjobb tisztjeim közül senkit Vlagyimir Putyin orosz elnök játszmáinak

– tette hozzá Pistorius.

A tárcavezető ugyan nem említette a szingapúri rendezvényen jelen lévő katonatiszt nevét, de a hangfelvételről kiderül, hogy Frank Gräfe dandártábornokról van szó. Pistorius szerint a tisztek ugyan a Webex szolgáltatással megfelelő kommunikációs csatornát választottak beszélgetésükhöz, a lehallgatást azonban lehetővé tette, hogy a Szingapúrban lévő katonatiszt nem a biztonságos bejelentkezési módszert használta. A lehallgatott beszélgetés idején rendezték a délkelet-ázsiai országban a szingapúri légi bemutatót, amelyen számos magas rangú európai katonai vezető vett részt.

Az orosz hírszerzés számára értelemszerűen kész főnyeremény egy ilyen rendezvény ebben a környezetben

– mondta, hozzátéve, hogy a szállodákban mindenhol lehallgatási akciók voltak.

A beszélgetés egy orosz újságíró által közzétett átirata szerint a magas beosztású német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség. Hétfőn bekérették Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövetet is az orosz külügyminisztériumba az ügy miatt.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (jobbra) és Boris Pistorius védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.