Háborúra készül Németország + videó

Németország békét szeretne, de nem hisz az ukrajnai háború gyors lezárásában, és fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát a katonai támadásokkal szemben – jelentette ki az X platformon a húsvéti ünnepek alkalmából közzétett videóban Robert Habeck német szövetségi alkancellár.

Forrás: MTI2024. 03. 30. 8:45
null
Hirnik, 2024. március 28. Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat képén orosz rakétatámadás helyszíne a kelet-ukrajnai Hirnikben 2024. március 28-án. MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Békét szeretnénk. Igen. De az őszinte, keserű válasz: valószínűleg nem lesz gyors, jó vége, még ha másképp is szeretnénk – fogalmazott Robert Habeck az ukrajnai háborúval kapcsolatban közzétett videóban. 

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Robert Habeck német alkancellárt, gazdasági és klímavédelmi minisztert fogadja Washingtonban 2024. március 7-én. (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Robert Habeck német alkancellárt, gazdasági és klímavédelmi minisztert fogadja Washingtonban 2024. március 7-én. Fotó: MTI/AP/Susan Walsh

Hangsúlyozta: 

alkalmazkodnunk kell a fenyegetettségi helyzethez. Minden más naivitás lenne. Németország ezért jól tenné, ha többet fektetne saját biztonságába. Nekünk, Németországnak, az Európai Uniónak mindenben meg kell védenünk magunkat, beleértve a katonai támadásokat is.

Korán kiálltam amellett, hogy fegyvereket szállítsunk Ukrajnának, és amellett vagyok, hogy továbbra is támogassuk őket egyre több és több katonai anyaggal

 – jelentette ki. 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy tiszteletben tartja azt az álláspontot is, amelyik elvi, erkölcsi okokból vagy vallási meggyőződésből más következtetésre jut a fegyverszállítások kérdésében.

A tárgyalásos megoldást lehetővé tévő tűzszünetről Habeck azt mondta, hogy ellene van „a háború befagyasztásának”. 

Bármennyire megértem, hogy az áldozatok nagy számára való tekintettel a háború befagyasztásáról beszélnek, ez az álláspont figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy csak az ukránok dönthetnek arról: milyen árat hajlandók fizetni, és milyen feltételekkel akarnak tűzszünetet elérni, vagy véget vetni a háborúnak

– fogalmazott a zöldpárti politikus.
Habeck véleménye szerint Oroszország Európa egyesülését és egységét akarja megsemmisíteni. – Ezért Németország biztonsága és az európai béke szempontjából is fontos, hogy Ukrajna sikeresen megvédje magát, és Németország segítse ebben – szögezte le Robert Habeck német szövetségi alkancellár.

 

Borítókép: Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat képén orosz rakétatámadás helyszíne a kelet-ukrajnai Hirnikben 2024. március 28-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.