Hatalmas politikai vihart kavart a német fociválogatott meze

A német válogatott beszállítója 2027-től a német Adidas helyett az amerikai Nike lesz. Erre reagált Robert Habeck, aki a hazafiságot hiányolta. Mások viszont rajta kérik számon a patriotizmust más kérdésekben.

2024. 03. 23. 16:37
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter nyilatkozik Brüsszelben 2024. január 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alig tudom elképzelni a német mezt a három csík nélkül. Számomra az Adidas és a fekete-piros-arany mindig összetartozott. A német identitás egy darabja. Kicsit több lokálpatriotizmust várnék el – nyilatkozta Robert Habeck, Németország gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere arról, hogy a német Adidas cég helyett az amerikai Nike lesz a német válogatott beszállítója 2027-től a Német Labdarúgó-szövetség döntésének értelmében.

 

Több politikus és hozzászóló Habecken ezt a lelkes patriotizmust kérte számon, mert más esetekben nem találkoztak vele a részéről. Így tett Amira Mohamed Ali, a Baloldali Párt politikusa is:

Igen, a döntés rossz, de az, hogy Habeck éppen patriotizmusról beszél, tiszta képmutatás. A kormánykoalíció a falhoz szorítja a német gazdaságot az energia- és szankciós politikájával. Hol a hazafiság, Habeck úr?

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter is reagált az esetre:

Nem lehet többé Adidas a nemzeti futballmez? Egy amerikai cég helyette? Szerintem ez egy rossz döntés, a kereskedelem tönkretesz egy hagyományt.

Az elmúlt időszakban botrányt okozott az is, hogy a német válogatott a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon rózsaszínben és lilában játszó vendégmezben lép majd pályára egyes meccsein.  

Borítókép: Robert Habeck német alkancellár,  gazdasági és klímavédelmi miniszter nyilatkozik Brüsszelben 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.