Hebegett-habogott Donáth Anna, amikor a külföldi finanszírozásokról kérdezték az Európai Parlamentben + videó

Brüsszel egyik jelenleg futó mesterkedése, hogy a nem kormányzati szervezetek határokon átívelő tevékenységét megkönnyítse. Az erről szóló vitán szorította sarokba Donáth Anna baloldali képviselőt Schaller-Baross Ernő, a Fidesz politikusa a külföldi dollárokból finanszírozott kampány miatt.

2024. 03. 13. 13:07
DONÁTH Anna
Budapest, 2023. május 19. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselõje beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten 2023. május 19-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament képviselői Határokon átnyúló európai egyesületek címszó alatt folytattak vitát. A kezdeményezés az NGO-k határokon átnyúló tevékenységének megkönnyítése érdekében közös, uniós szintű szabályokat javasol. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője nem kertelt a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Az európai baloldal legújabb politikai manipulációja a több Európa elvét használja arra, hogy kivonja a civil szervezetek ellenőrzését a tagállamok joghatósága alól. Önök választói felhatalmazás nélküli, politikai tevékenységet végző baloldali szervezeteket kívánnak a törvények fölé helyezni

– summázta a törekvés valódi céljait. De a vitán egy különösen érdekes súrlódás is történt a Fidesz képviselője és Donáth Anna baloldali ellenzéki képviselő között.

Schaller-Baross Ernő azzal szembesítette a liberális képviselőt, hogy úgy vesz részt ezen a vitán, hogy az előző magyarországi kampányban a baloldal több mint tizenegymillió dollárt fogadott el kétes eredetű, Soros Györgyhöz köthető civil szervezetektől.

A Fidesz képviselője azt kérdezte Donáth Annától: – Önnek a civil szférának a védelme ezt jelenti? Pénzt elfogadni civil szervezetektől, és nem elszámolni velük a választók felé? A baloldali politikust láthatóan kizökkentette a szembesítés. 

Önök teljes mértékben félreértik a civil szervezet működését, és pontosan azért akarnak a civil szervezetek függetlensége ellen tenni, hogy ne é... é... őő... szülessen olyan polgári öntudat Magyarországon, ami esetleg ellentmondana az olyan autokrata elnyomó rendszereknek, amit önök építenek

– mondta fel a szokásos baloldali mantrát a Momentum EP-képviselője zavarodottan.

 

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten 2023. május 19-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.