Ma tartják az elnökválasztás első fordulóját Szlovákiában

Köztársasági elnököt választ Szlovákia. A Magyar Szövetség jelöltje Forró Krisztián pártelnök. A felmérések szerint a második fordulóban Ivan Korcok és Peter Pellegrini csatája várható.

2024. 03. 23. 6:20
Egy 2024. március 20-án készült képen a parlament elnökének, a Hlas párt fejének és elnökjelöltjének, Peter Pellegrininek a választási óriásplakátja látható, amelyen az áll, hogy "Adjunk békét, büszkeséget és méltóságot Szlovákiának" Pozsonyban. Fotó: TOMAS BENEDIKOVIC Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szlovák Köztársaság elnökválasztásának első fordulóját tartják ma. Az utolsó közvélemény-kutatási eredmények szerint rendkívül szoros küzdelem várható a két legerősebbnek tartott jelölt, Peter Pellegrini és Ivan Korcok között. 

Peter Pellegrini, a Hang (Hlas) párt vezetője részt vesz egy választási tévévitán 2023. szeptember 26-án Pozsonyban (Fotó: AFP/VLADIMIR SIMICEK)

Tiz jelölt közül választhatnak a szavazók, Andrej Danko, a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt elnöke ugyanis hétfőn visszalépett a megmérettetéstől Stefan Harabin javára. A közvélemény-kutatások szerint a szlovákok többsége Peter Pellegrini házelnököt juttatná az elnöki palotába. Ivan Korcok volt külügyminiszter csak kevéssel marad el mögötte, utánuk Stefan Harabin, Igor Matovic és Forró Krisztián következik. 

 

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség pártelnöke és köztársaságielnök-jelöltje  (Fotó: Havran Zoltán)

Forró Krisztián lapunknak nyilatkozva  a héten megerősítette, hogy számára kiemelten fontos a felvidéki magyar közösségek megfelelő képviselete, ez a legfontosabb a Magyar Szövetség párt számára. Hozzátette: mivel a szlovák parlamentben nincs jelen a párt, így nem kapnak kellő figyelmet és teret a médiában sem, hogy elmondják a régiókat érintő problémákat. Azt is fontosnak nevezte, hogy a magyar közösségek uniós színtéren is hallassák a hangjukat.

Ha a választás első fordulójában a köztársaságielnök-jelöltek egyike sem szerzi meg a választók érvényes szavazatainak több mint a felét, a választás második fordulójára 2024. április 6-án, szombaton kerülhet sor. 

Borítókép: Egy 2024. március 20-án készült képen a parlament elnökének, a Hlas párt fejének és elnökjelöltjének, Peter Pellegrininek a választási óriásplakátja látható, amelyen az áll, hogy „Adjunk békét, büszkeséget és méltóságot Szlovákiának” Pozsonyban. (Fotó: AFP/TOMAS BENEDIKOVIC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.